Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γυναίκες που επιστρέφουν σπίτι μόνες το βράδυ

Πόσες φορές δεν έχουμε φοβηθεί επιστρέφοντας σπίτι αργά το βράδυ μόνες, από μια σκιά ή έναν περαστικό που -νομίζουμε ότι- μας ακολουθεί; Οι γυναίκες στη Σκοτία θα έχουν πλέον μια συντροφιά που τους προσφέρει αίσθημα ασφάλειας: Μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, τη Strut Safe, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πέρυσι στο Εδιμβούργο.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, μια από τους δημιουργούς της γραμμής, η 22χρονη Alice Jackson, θυμάται το τηλεφώνημα μιας τρομαγμένης γυναίκας: «Όποτε απαντάς στο τηλέφωνο καταλαβαίνεις αμέσως αν ο άλλος είναι φοβισμένος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η φωνή του τρέμει ή κομπιάζει».

Η γυναίκα που της τηλεφωνούσε επέστρεφε σπίτι όταν ένιωσε σίγουρη ότι κάτι κακό θα της συνέβαινε και άρχισε να τρέχει. «Μου είπε, νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί». Στη συνέχεια, αυτή η γυναίκα έδωσε στην τηλεφωνήτρια τα προσωπικά της στοιχεία, καθώς και μια περιγραφή της εξωτερικής εμφάνισής της και των ρούχων που φορούσε εκείνο το βράδυ.

Η γυναίκα που της τηλεφωνούσε επέστρεφε σπίτι όταν ένιωσε σίγουρη ότι κάτι κακό θα της συνέβαινε και άρχισε να τρέχει. «Μου είπε, νομίζω ότι κάποιος με ακολουθεί».

H Strut Safe είναι ιδιωτική πρωτοβουλία, της Alice και της φίλης της, Rachel Chung, μετά τη δολοφονία μιας γυναίκας, της Sarah Everard. Το 33χρονο θύμα απάχθηκε από έναν 48χρονο αστυνομικό, ο οποίος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, τη βίασε και τη σκότωσε.

Οι γυναίκες που τηλεφωνούν στη γραμμή δεν έχουν κάποια άλλη υποστήριξη τη στιγμή που επιστρέφουν στο σπίτι. Μπορεί, για παράδειγμα, «να άφησαν την παρέα τους στο κλαμπ, να μην το σηκώνει το αγόρι τους ή να είναι, απλά, πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους. Έτσι, οι εθελοντές μας τούς κρατούν συντροφιά μέχρι να επιστρέψουν σπίτι». Αν παραστεί ανάγκη, ο τηλεφωνητής θα καλέσει την αστυνομία ή ασθενοφόρο.

Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο, με εθελοντές που περνούν από συνέντευξη και κοινωνική έρευνα και κατόπιν εκπαιδεύονται.

Τα τηλεφωνήματα πολλαπλασιάζονται μετά από δολοφονίες γυναικών, όπως εκείνη της Sabina Nessa τον περασμένο Σεπτέμβριο ή της Ashling Murphy πρόσφατα. «Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ο κόσμος νιώθει μεγαλύτερη ανασφάλεια» σχολιάζει η Alice και προσθέτει: «Για όσους λένε ότι η Strut Safe είναι απλά μια παρηγοριά, το καταλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Πλέον όμως υπάρχει κάτι που δεν υπήρχε πριν, είμαστε εδώ για όποιον μας χρειαστεί και ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα».