Τι θα σημάνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει μια σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική, παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρό νομικό κίνδυνο σε διάφορα μέτωπα

Σε δύο εβδομάδες οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες με τον έλεγχο και των δύο βουλών του Κογκρέσου να διακυβεύεται. Μια νίκη του GOP θα είχε αναμφίβολα αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά οι εκλογές δεν είναι η μόνη σκιά που διαφαίνεται πάνω από τις διεθνείς φιλοδοξίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει μια σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική, παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρό νομικό κίνδυνο σε διάφορα μέτωπα.

Δείτε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας .

Συνέδριο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου

Οι Δημοκρατικοί πιθανότατα δεν θα διατηρήσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου μετά τον Νοέμβριο, και μπορεί να μην ελέγχουν καν ένα. Αυτό μάλλον δεν θα έχει μεγάλη σημασία για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ακόμα κι αν το GOP πάρει τον έλεγχο και των δύο σωμάτων, τα εσωτερικά ρήγματα στον συνασπισμό των Ρεπουμπλικανών πιθανότατα θα λειτουργήσουν υπέρ της συνεχιζόμενης υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η « συγκράτηση » σε σχέση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας δεν είναι προφανώς ούτε η πλειοψηφική θέση στις αντιπροσωπείες του Κογκρέσου του GOP και οι μοχλοί της εξουσίας θα ελέγχονται από ηγέτες που παραμένουν σε γενικές γραμμές συμπαθείς με το Κίεβο.

Ο υποτιθέμενος Πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε μια κοινοβουλευτική ομάδα του GOP της Βουλής με ένα σημαντικό στοιχείο MAGA , και έχει ήδη υποσχεθεί να επανεξετάσει για βοήθεια της Ουκρανίας. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που συνδέονται με το MAGA δεν θα έχουν την πλειοψηφία του GOP της Βουλής και δεν θα έχουν περισσότερες από μερικές ψήφους στη Γερουσία. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου αρκετό για να αποτρέψει τον Μπάιντεν από το να ακολουθήσει την προτιμώμενη πολιτική του έναντι του πολέμου.

Γεγονός είναι ότι η Προεδρία των ΗΠΑ διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό εργαλείων για την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής με περιορισμένη μόνο συμβολή από το Κογκρέσο. Η εκτελεστική εξουσία έχει τεράστιο περιθώριο όσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό και σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις μεταφορές όπλων, καθιστώντας δύσκολο για το Κογκρέσο να έχει αντίκτυπο απλώς και μόνο λόγω έλλειψης συναίνεσης.

Ενώ οι Πρόεδροι τείνουν να γκρινιάζουν πολύ για την ανάγκη για ενότητα ενόψει των εξωτερικών προκλήσεων, στην πράξη ακόμη και τα σοβαρά πολιτικά σκάνδαλα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν φαίνεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιδιώξει τους διεθνείς της στόχους. Τέλος, οι Πρόεδροι συχνά μετατοπίζουν την προσπάθειά τους προς την εξωτερική πολιτική αφού έχασαν τον έλεγχο των μοχλών του Κογκρέσου. Όταν οι εγχώριες νίκες γίνονται αδύνατες, οι ξένες δόξες παραπέμπουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν θα είχε και τα εργαλεία εξουσίας και το κίνητρο να τα χρησιμοποιήσει.

Η επίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία
Ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπέμπει στη συνομιλία για την εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του Ρεπουμπλικανικού Δημοκρατικού Κόμματος και οι διαφορές είναι συνεπακόλουθες για το πώς μπορεί να μοιάζει η εξωτερική πολιτική του επόμενου Ρεπουμπλικανού Προέδρου.

Ο Τραμπ ήταν φιλικός με ξένους αυταρχικούς (συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν), και δεν είναι σαφές ότι ακόμη και ένας υποψήφιος «MAGA» που δεν είναι Τραμπ θα μπορούσε να αναπτύξει την ίδια απήχηση και σχέση.

Η προοπτική να υπηρετήσει ο Τραμπ άλλη μια θητεία ως Πρόεδρος θα έθετε υπό αμφισβήτηση την πολιτική της δέσμευσης του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Η Ρωσία μπορεί να μπει στον πειρασμό να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει για την επιστροφή του Τραμπ, όταν θα μπορούσε να ελπίζει σε μια καλύτερη συμφωνία. Η Ουκρανία θα αντιμετώπιζε το αντίθετο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Τραμπ είναι ένας μοναδικά αδύναμος υποψήφιος για τις γενικές εκλογές, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον κόσμο να γνωρίζει τι να περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ο Τραμπ έχει άλλα προβλήματα και αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν πριν από το τέλος του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Ανεξάρτητα από το αν το GOP θα αναλάβει τον έλεγχο του Κογκρέσου ή όχι, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε κάλλιστα να κατηγορηθεί για διάφορες πολιτειακές και ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Μια δίωξη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει τον Τραμπ ως υποψήφιο για την Προεδρία το 2024. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσέγγισε τον Τραμπ με εξαιρετική προσοχή, για να εκτρέψει τις κατηγορίες για κομματικό κυνήγι μαγισσών και εν μέρει λόγω ανησυχίας για τη βία από τους υποστηρικτές του Τραμπ σε όλη τη χώρα. Εάν το τελευταίο εκδηλωθεί σε σοβαρό βαθμό, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι ηγέτες αντιλαμβάνονται τη σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αν ο Τραμπ γλιτώσει τη δίωξη και επιβιώσει ως εύλογος υποψήφιος, όλα είναι στο τραπέζι.

Τι θα συμβεί μετά
Κατά κάποιο τρόπο, βρεθήκαμε σε μια περίεργη στιγμή συναίνεσης της ελίτ στην εξωτερική πολιτική. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν βρίσκονται πλέον στο Αφγανιστάν και η παρουσία μικρών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ δεν έχει γίνει κομματικό ζήτημα. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περίπου ανάλογες απόψεις για την απειλή από την Κίνα , με τις μόνες διαφορές να αφορούν την τακτική και το επίπεδο δέσμευσης στον ανταγωνισμό. Παραμένουν σημαντικές διαφορές στη μετανάστευση , αλλά αυτό έχει γίνει περισσότερο ζήτημα εσωτερικής παρά εξωτερικής πολιτικής. Δεν υπάρχει πολύς λόγος να μετατραπεί η εξωτερική πολιτική σε προεκλογικό ζήτημα, και ως επί το πλείστον οι υποψήφιοι δεν το έχουν κάνει.

Αυτό θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει το 2024. Πριν από το 2016, πολλοί απλά δεν πίστευαν ότι ο Τραμπ θα προσπαθούσε να ανατρέψει όσο περισσότερο μπορούσε τη συναίνεση για την εξωτερική πολιτική. Το σύστημα κράτησε, αλλά ενδέχεται να μην το κάνει σε μελλοντική περίοδο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εκλογές και πολλά από το αν ο Τραμπ θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά πριν από το 2024.