Τι θα σήμαινε για Ελλάδα και Κύπρο μία εκλογική ήττα Ερντογάν; Τι απαντά ο καθηγητής Μάζης

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των τουρκικών εκλογών για την Αθήνα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις 14 Μαΐου.

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης,  μίλησε για τις τουρκικές εκλογές, στο Sigma TV.

Όπως είπε ο κ. Μάζης η κυρία Ακσενέρ επανήλθε ουσιαστικά, έχοντας την πίεση των δικών της στελεχών που ουσιαστικά δεν έκριναν σκόπιμη την αποχώρηση της. Ο κ. Μάζης πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυτή για να ότι η συμμαχία των 6 είναι αλλοπρόσαλλη, ασύνθετη, άρα μη αποτελεσματική, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται αποτελεσματικό κυβερνήτη.

Αυτό παίζεται πολύ δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της πολιτικής ζωής στην Τουρκία και θα δούμε πόσο επιτυχές θα είναι για την προπαγάνδα του Ερντογάν. Ο κ. Μάζης συμπλήρωσε ότι ένας παράγων ο οποίος θα κρίνει και το αποτέλεσμα, τουλάχιστον στο Κοινοβούλιο, είναι και οι ψήφοι των Κούρδων. Δεν ξέρουμε ποιος θα καταφέρει να τους προσεγγίσει και μην ξεχνάμε ότι το κουρδικό στοιχείο είναι γύρω στα 23 εκατομμύρια στην Τουρκία.

Σ. Καλεντερίδης: Πως αντιδρά ο Ερντογάν στη συμφωνία Κιλιτσντάρογλου με τους Κούρδους;

Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για τις τουρκικές εκλογές, στην Ναυτεμπορική.

Όπως είπε ο κ. Καλεντερίδης μετά τις παλινδρομήσεις, την αποχώρηση της Ακσενέρ και την επιστροφή της, γύρισε αποδυναμωμένη και δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει αυτά που έκανε μέχρι πριν την αποχώρησή της. Αυτό που έβαζε ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει καμία συνομιλία με τους Κούρδους.

Όμως ο Κιλιτσντάρογλου αφού ανακηρύχθηκε ως υποψήφιος είπε ότι εγώ θα συνομιλήσω με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών. Ο κ. Καλεντερίδης πρόσθεσε ότι σε 3 δημοσκοπήσεις που έγιναν τελευταία, η διαφορά υπέρ του Κιλιτσντάρογλου είναι πάνω από 10% και περιμένουμε την αντίδραση του Ερντογάν.