Τι θα γινόταν αν ο Ομπάμα είχε δώσει όπλα στην Ουκρανία;

Τι θα γινόταν αν ο Ομπάμα είχε δώσει όπλα στην Ουκρανία πριν από χρόνια; Αμέσως αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία, δεν έλειψαν τα σχόλια σχετικά με το αν θα έπρεπε να είχε σταλεί στρατιωτική βοήθεια νωρίτερα. Τον Μάρτιο, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του: «Εγώ ήμουν αυτός που έστειλε τα όπλα, όχι ο Ομπάμα. Ο Ομπάμα έστειλε κουβέρτες», επισημαίνουν οι αρθρογράφοι της ιστοσελίδας 19fortyfive.com.

Τι έδωσε ο Ομπάμα στην Ουκρανία;

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε αρνηθεί να παράσχει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα το 2014 για να πολεμήσει τους αυτονομιστές που υποστηρίζουν τη Ρωσία. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος πρόσφερε κάτι περισσότερο από κουβέρτες. Ο φόβος εκείνη την εποχή ήταν ότι η αποστολή όπλων όπως το Javelin θα μπορούσε να προκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. 

Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2015, η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε όντως περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία και υποσχέθηκε εξοπλισμό αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος περιελάμβανε ραντάρ όλμου, συσκευές νυχτερινής όρασης και ιατρικές προμήθειες.

Στην πραγματικότητα, από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν όλες εμπόδισαν ή τουλάχιστον καθυστέρησαν τη στρατιωτική βοήθεια. Αυτό έθεσε το ερώτημα εάν μια καλύτερα ένοπλη και προετοιμασμένη Ουκρανία θα μπορούσε να ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για μια ρωσική εισβολή.

«Δεν ξέρουμε αν αυτό θα αποθάρρυνε [τον Πούτιν]. Νομίζω ότι ο Πούτιν ένιωσε ότι ανεξάρτητα από το πόσο καλά οπλισμένη ήταν η Ουκρανία, θα μπορούσε να περάσει πάνω από την Ουκρανία», δήλωσε στο CBC τον Μάρτιο ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή και την πολιτική του ΝΑΤΟ.

«Θα έπρεπε, ωστόσο, να είχαμε παράσχει φονικά όπλα. Και νωρίτερα», πρόσθεσε ο Τάουνσεντ. 

Λόγος της Καθυστέρησης

Η υποστήριξη των ΗΠΑ ήρθε μόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014, και η κυβέρνηση Ομπάμα τελικά διέθεσε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της διακυβέρνησης Ομπάμα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), η οποία παρείχε αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση για να βοηθήσει στην άμυνα της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα. Από το 2016 έως το 2019, το Κογκρέσο διέθεσε 850 εκατομμύρια δολάρια για αυτήν την πρωτοβουλία.

Θα μπορούσε να περιγραφεί ως σταγόνα στον κάδο σε σύγκριση με αυτό που έχει σταλεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Από τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει περίπου 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Κίεβο. Είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα -ή η κυβέρνηση Τραμπ εν προκειμένω- θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε καταφέρει να πείσει τους νομοθέτες στο DC να προσφέρουν τέτοια υποστήριξη πριν από έναν πραγματικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν όπλα στην Ουκρανία, παρόλο που οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια . Ωστόσο, έπαιζε κάτι περισσότερο από την πολιτική.