Τι συζήτησε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, και της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, Κατερίνας Νασίκα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου που βρίσκονται υπό εξέταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη και επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα πολιτικής διευθέτησης στη χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην οποία θα μπορούσαν να έχουν χρήσιμη συμβολή τα ενδιαφερόμενα κράτη και οι περιφερειακές ενώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το tribune.gr συζητήθηκαν, επίσης, τα προβλήματα συντονισμού στις προσπάθειες για την υποστήριξη των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη της επίλυσης του ζητήματος του διορισμού νέου ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Τέλος, συζητήθηκαν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας με σκοπό την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης ειρηνευτικής συμφωνίας βασισμένης στο αναγνωρισμένο διεθνές νομικό πλαίσιο.