Τι λένε τα κόμματα της Κύπρου για την στήριξη από το ΔΗΚΟ της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη

ΔΗΚΟ, Υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη

Το ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και τα μικρότερα κόμματα, κάνουν την πρώτη ανάγνωση της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή την υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να προκύψει κάποια ανατροπή.

Tην Κυριακή θα επισημοποιηθεί η συνεργασία σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, απόφαση με την οποία μορφοποιείται ακόμη περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό.

Στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αναγνωρίζουν ότι η υποστήριξη από το ΔΗΚΟ δίδει στον Νίκο Χριστοδουλίδη περισσότερα από όσα ενδεχομένως του αφαιρεί.

Πρώτα και κύρια εκτιμούν ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ ίσως λειτουργήσει ως προπομπός για άλλα μικρότερα κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ και ενδεχομένως η ΔΗΠΑ, με τους οποίους ο Χριστοδουλίδης θα έχει δεύτερο κύκλο επαφών τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, η στήριξη από ένα κόμμα δημιουργεί συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υποψήφιο που ακολουθεί μοναχική πορεία χωρίς τον απαραίτητο οργανωτικό μηχανισμό και τα στελέχη με εκλογική εμπειρία.

Στο ΔΗΚΟ αναμένουν ότι θα αυξηθεί η πίεση που θα δεχθούν για την στήριξη του τέως υπουργού, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η πίεση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος ήδη άσκησε κριτική για το εν λόγω θέμα, κριτική η οποία σίγουρα θα εντατικοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Παρόμοια κριτική θα προέλθει και από το ΑΚΕΛ αλλά σε μικρότερη ένταση, μιας και το κόμμα της Αριστεράς, με την επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στενού συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη, έχει να διαχειριστεί παρόμοιο πρόβλημα, το οποίο ασφαλώς θα γίνει βούτυρο στο ψωμί του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάζεται από τον ΔΗΣΥ ως υποψήφιος του ΔΗΚΟ, για προφανείς λόγους.

Το εγχείρημα του ΔΗΣΥ δεν είναι εύκολο γιατί η επίθεση εναντίον του Χριστοδουλίδη κρύβει τον κίνδυνο αντισυσπείρωσης.

Από πλευράς ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζεται ότι η ανεξαρτησία του υποψήφιου γίνεται αποδεκτή, ενώ και οι δύο πλευρές καθιστούν σαφές ότι ο συντονισμός που θα έχουν δεν εξυπακούει και απόλυτη ταύτιση σε πολιτικές θέσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εντατικοποιεί τις επαφές του με στόχο το συντομότερο δυνατό να οργανώσει θεματικές για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του σε όλα τα θέματα.