Τι δουλειά κάνει ένας πρώην πράκτορας της KGB στην Κύπρο;

Σύμφωνα με την στήλη “Βηματοδότης” της γνωστής εφημερίδας “το Βήμα” : Ίσως το έχουν έθιμο οι Ρώσοι να τοποθετούν πρεσβευτές στην Κύπρο πρώην (;) πράκτορες της KGB. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Στανισλάβ Οσάτσι, πρώην στέλεχος της KGB που αποχωρεί μετά από 9 χρόνια παρουσίας από τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ιδού τι είπε ένας που γνώρισε πολύ καλά τον απερχόμενο πράκτορα (συγγνώμη πρέσβη ήθελε να πω) στη Λευκωσία:

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Ράδιο Πρώτο» αποκάλυψε πως σε μια συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Οσάτσι «απαίτησε να παρανομήσουμε έναντι δεσμεύσεων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προκειμένου να εξυπηρετηθούν ρωσικά συμφέροντα και σχεδιασμοί.

«Μου είπε ξεκάθαρα ότι μας παρακολουθούν. Τα τηλέφωνά μας δηλαδή κλπ.…» συμπλήρωσε ο κ. Ζήνων, ενώ η συζήτηση έληξε όταν «του είπα αυτομάτως ότι “διακόπτεται η συζήτηση” και ουσιαστικά τον έβγαλα έξω από το γραφείο μου», όπως είπε.

Κατά τη περίοδο που ο κ. Οσάτσι υπηρετούσε στη Κύπρο η παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά πολιτικά και εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου ήταν έντονη και πολλές φορές χωρίς να τηρούνται καν τα διπλωματικά προσχήματα.