Θρίλερ με 12χρονο Βρετανό σε κώμα – Τι θέλουν οι γιατροί, τί ζητούν οι γονείς του

Μια μάχη μέχρι τέλους για τη ζωή του γιου τους Άρτσι υπόσχεται να δώσει το ζεύγος Μπάτερσμπι, το οποίο αγωνίζεται να μην τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη στο 12χρονο αγόρι που είναι εδώ και μήνες σε κώμα.

Ο Αρτσι εντοπίστηκε στις 7 Απριλίου χωρίς τις αισθήσεις του. Πιθανόν, όπως εικάζει η μητέρα του, Χόλι, να έπαιρνε μέρος σε κάποιο επικίνδυνο δικτυακό παιχνίδι-πρόκληση.

Από τότε οι γιατροί σε νοσοκομείο στο Λονδίνο τον κρατούν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή του και με φαρμακευτική αγωγή.

Σήμερα όμως η μητέρα του Αρτσι αποκάλυψε ότι δέχτηκε προσφορές να συνεχιστεί η θεραπεία του αγοριού στην Ιταλία ή την Ιαπωνία, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχουν καλές ελπίδες να είναι επιτυχημένη.

Οι γιατροί στο Λονδίνο λένε από την πλευρά τους ότι το αγόρι είναι εγκεφαλικά νεκρό χωρίς ελπίδες ανάκαμψης και ότι το καλύτερο για τον ίδιο θα είναι να τερματιστεί η υποστήριξη. Με αυτό συντάχθηκε και βρετανικό ανώτατο δικαστήριο που έκρινε ότι η συνέχεια της θεραπείας θα ήταν μάταιη.

Οι εξετάσεις που έγιναν τον Ιούνιο έδειξαν ότι το αγόρι δεν παρουσιάζει αντιδράσεις σε ερεθίσματα. Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη, αλλά οι γονείς άσκησαν έφεση. Χθες, Τρίτη, άλλο ένα βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη – και μάλιστα άμεσα.

Λίγο πριν οι γιατροί κλείσουν τα μηχανήματα, η μητέρα του Άρτσι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Οι γονείς του αγοριού υποστηρίζουν ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις της Βρετανίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Όσο η υπόθεση θα εκκρεμεί σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, ο Αρτσι θα παραμείνει σε μηχανική υποστήριξη αλλά δεν θα αλλάξει σε κάτι η υποστηρικτική θεραπεία.

«Ελπίζω να του δώσουν μια ευκαιρία να ζήσει, το αξίζει αυτό», είπε η μητέρα του αγοριού, εκφράζοντας την απορία γιατί να μην μεταφερθεί σε άλλη χώρα για τη θεραπεία του. Πρόσθεσε ότι «στο χειρότερο σενάριο» θα μπορούσε ο Αρτσι να μεταφερθεί σε κέντρο θεραπείας, «αλλά το νοσοκομείο είπε με ωμότητα όχι».

protothema.gr