Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 5 μέλη σπείρας που ρήμαζαν καταστήματα με «ριφιφί»

Τέλος στην εγκληματική δράση μιας σπείρας που «χτυπούσε» καταστήματα με τη μέθοδο «ριφιφί» σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, έβαλαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 29, 33 και 34 ετών και δύο ημεδαποί ηλικίας 27 και 26 ετών (άντρας – γυναίκα αντίστοιχα),

σε βάρος των οποίων, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες,

εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» «παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις» και Νομοθεσία «περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Όπως πρόεκυψε, τέσσερα εκ των μελών συγκρότησαν την εν λόγω εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να προβαίνουν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση,

σε διαρρήξεις καταστημάτων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενώ το πέμπτο μέλος (γυναίκα) συνέδραμε με την ενοικίαση οχημάτων και την παραχώρησή τους στους ανωτέρω συνεργού της.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαρρήξεων πραγματοποιούνταν με τη μέθοδο διάνοιξης οπής σε τοίχους ή γυψοσανίδες με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ αφού εισέρχονταν στους χώρους των καταστημάτων,

κινούνταν με προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί, αφαιρώντας στη συνέχεια χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και καπνικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας, χρησιμοποιούσαν κυρίως ενοικιαζόμενα οχήματα, που φρόντιζαν να μη διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα,

ενώ λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως η επιτήρηση του περιβάλλοντα χώρου, η αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των παράνομων πράξεων.

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι τα προαναφερόμενα μέλη διέπραξαν (17) διαρρήξεις καταστημάτων (σούπερ μάρκετ, ψιλικά, φαρμακεία, κινητής τηλεφωνίας, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, ψητοπωλεία)

στις περιοχές της Πολίχνης, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Τούμπας, Χαριλάου, Καλαμαριάς και Πεύκων, ενώ η συνολική «λεία» που αποκόμισαν εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 138.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (11-04-2023) σε οικίες των μελών του κυκλώματος, στις περιοχές των Συκεών, Μετεώρων, Νικόπολης, Αμπελοκήπων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– Χρηματικά ποσά ως προερχόμενα από αξιόποινες πράξεις,
– Κινητά τηλέφωνα των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται,
– Φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.,
– Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
– Διάφορα είδη ένδυσης,
– 230 Ναρκωτικά δισκία,
– Πιστόλι κρότου που φέρει στην κάνη προσαρμοσμένη χοάνη με σπείρωμα, αποσπώμενη κ.α..

Επιπλέον, κατασχέθηκαν:

– αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις.