Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μετά την πορεία – Καταστροφές στο ΑΠΘ – Βίντεο, φωτό

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μετά την πορεία
Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνική Σχολή, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
 Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή 40 ατόμων.

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στη Σχολή του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας φθορές σε χώρους του πανεπιστημίου.
Η παρουσία της αστυνομίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής.
Μέχρι αργά το βράδυ, αντιεξουσιαστές βρίσκονται στο εσωτερικό της Σχολής, το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριο.
Βγαίνουν, εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, σπάνε μάρμαρα και μετά μπαίνουν ξανά μέσα στον χώρο.
Στο σημείο και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ., το όχημα που κάνει ρίψεις νερού.

polytexneio__6_
polytexneio__7_
polytexneio__4_
polytexneio__5_
Εκατοντάδες άτομα έσπασαν, παράλληλα, μάρμαρα, ενώ άναψαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Έβγαλαν αντικείμενα, δε, μέσα από το ΑΠΘ και τα έστησαν για οδοφράγματα.
thessaloniki__54_
thessaloniki__55_
thessaloniki__51_
thessaloniki__52_
thessaloniki__53_

Το χρονικό των επεισοδίων

Με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ ξεκίνησαν επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία Οδό.

Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών

(ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες.
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και στην οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα.
Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφτασε η πορεία έφτασε μπροστά στο προξενείο άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία.

Με την επιστροφή της πορείας αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα.

Θωρακισμένο οχήματα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου.