Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η ανάπλαση ΔΕΘ και τα 50 λεωφορεία

Εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά πλειοψηφία η ανάπλαση της ΔΕΘ και η αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση δια περιφοράς ακυρώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, για την ανάπλαση της ΔΕΘ επικυρώθηκε η γνωμοδότηση των αρμόδιων δημοτικών τεχνικών υπηρεσιών επί ενστάσεων αναφορικά με το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής, που αποτελεί τον υποκείμενο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο πρόκειται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για το θέμα του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ενώ ακολούθως θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την έναρξη του έργου ανάπλασης που θα δώσει σε χρήση επιπλέον 70 στρέμματα κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου και 2100 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο για τα 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία της Γερμανίας, τα οποία θα αποκτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης έναντι 11.000 ευρώ, επιπλέον ΦΠΑ 24% έκαστο, θα τα παραχωρήσει στον ΟΑΣΘ για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Στη σύμβαση του χρησιδανείου μεταξύ δήμου και Οργανισμού περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- ο όρος ότι ο κόστος μεταφοράς και ταξινόμησης των λεωφορείων θα βαρύνει τον ΟΑΣΘ, που επίσης θα αναλάβει τις δαπάνες για τον τεχνικό έλεγχο και τις όποιες ενδεχόμενες προσθήκες απαιτηθούν. Η παραχώρηση των οχημάτων θα διαρκέσει 32 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, μίλησε για εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη βοήθεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης προς τον Οργανισμό αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες που «καλύπτει περίπου το 12% του απαιτούμενου στόλου για το πολεοδομικό συγκρότημα».

Όπως είπε ο κ. Σκόδρας, τον Σεπτέμβριο αναμένονται επιπλέον 80-0 λεωφορεία να κυκλοφορούν στους δρόμους, εκ των οποίων τα είκοσι θα προέλθουν από την αγορά του δήμου και ο αριθμός του στόλου θα φτάσει τα 300-320.

Πηγή: thessnews.gr