Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Κατατροφή

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Τα επίσημα εγκαίνια του 41ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Παραλία της πόλης, δίπλα στο Λευκό Πύργο.

Στη φετινή διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου, μετέχουν 200 εκδότες, ενώ στους πάγκους των περιπτέρων του Φεστιβάλ υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 τίτλοι βιβλίων.

Χαιρετίζοντας την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι το βιβλίο αποτελεί σταθερή και αναντικατάστατη αξία.

«Η επιλογή σας να αφιερώσετε το φετινό φεστιβάλ στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του έθνους μας, αναδεικνύει την έγνοια σας να παραμείνει ζωντανή η μνήμη για το βίαιο ξερίζωμα του Ελληνισμού από τις προαιώνιες εστίες του, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η μεγάλη αυτή πληγή στο σώμα της σύγχρονης Ιστορίας μας, εξακολουθεί να εμπνέει τους δημιουργούς του πνευματικού πολιτισμού, που με το έργο τους μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που λάμπρυναν την πορεία μας στους αιώνες», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνει με μεγάλη χαρά το “παρών” στο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένα θεσμό που έχει συμπληρώσει 41 χρόνια, γεγονός διόλου αμελητέο για τη διαχρονικότητά του,

αλλά και την αποδοχή και την αγάπη του κοινού προς αυτό», ανέφερε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, συνεχάρη τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπο Μπαρμπουνάκη, γιατί κατάφερε να αναβαθμίσει και να μεγαλώσει το Φεστιβάλ που πρωταγωνιστεί εδώ και 41 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

«Η παρουσία της γενικής γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού δείχνει ότι η Πολιτεία αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της υποστήριξης τέτοιων Φεστιβάλ, ειδικά όταν πια αποδεδειγμένα, μετά από 41 χρόνια και με τη στήριξη του κόσμου, δίνει το στίγμα του από τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελούν σταθερές αξίες για τον πολιτισμό στην πόλη.

«Ας έρθουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουν πάνω από 200 εκδότες, πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων, σε μια πραγματική πανδαισία βιβλιοδεσίας, παραγωγής βιβλίου, γνώσης και πολιτισμού», όπως είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ