Θεόδωρος Λιακόπουλος: Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την υγεία που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα

Ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι ακριβώς χρειάζεται στον χώρο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για να βελτιωθούν οι συνθήκες της υγείας στην Ελλάδα. Έχοντας στο δυναμικό του μία άκρως πετυχημένη καριέρα κατέχει την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Johnson & Johnson Ελλάδας.

Ο κ. Λιακόπουλος παραχώρησε μία συνέντευξη στο difernews.gr επισημαίνοντας τα κύρια σημεία για να δημιουργηθούν  οι καλύτερες συνθήκες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Θεόδωρος Λιακόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson Hellas AEBE

Κύριε Λιακόπουλε θεωρείτε ότι μέχρι σήμερα οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν δώσει την ανάλογη στήριξη στις εταιρίες του χώρου, δεδομένου ότι αυτές έχουν βοηθήσει σημαντικά σε όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης;

Χαίρομαι που αναφερθήκατε στην προσφορά των εταιριών του ιατροτεχνολογικού χώρου στην υγεία και την χώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο μεγάλος αριθμός των εργαζόμενων που απασχολούν οι εταιρείες του κλάδου καθώς και την προσφορά που παρέχουν στην τοπική οικονομία, στην κοινωνία και τους ασθενείς. Δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για την Ελλάδα και τις εταιρείες, και είναι πολύ θετικό που γίνονται προσπάθειες για την έλξη επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις εταιρείες που ήδη έχουν ισχυρή παρουσία στην χώρα προσπαθώντας για την παραμονή και ανάπτυξή τους τονώνοντας την οικονομία. Ένα από τα σημαντικότερα και άμεσα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον κλάδο είναι οι οφειλές του δημοσίου, οι οποίες αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις να συρρικνώνονται, να κλείνουν ή να φεύγουν. Υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα στον χώρο τα οποία είναι λογικό να μην μπορούν να λυθούν όλα από την πρώτη μέρα, πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε, σαν χώρα δηλαδή.

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η κοινωνική – οικονομική αξία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της διαγνωστικής τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη;

Πιστεύω ότι το θέμα που τίθεται αφορά την αναγνώριση καθώς και την αξιολόγηση της προσφοράς του κλάδου και των προϊόντων που προσφέρει. Ο κλάδος της ιατροτεχνολογίας διακατέχεται από υψηλή καινοτομία, η οποία ενισχύει καθημερινά τις δυνατότητες της ιατρικής στην  καταπολέμηση του ανθρώπινου πόνου. Ιατροτεχνολογία είναι και τα βιονικά χέρια και οι τεχνητές καρδίες που βλέπουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, ιατροτεχνολογία είναι ο βηματοδότης, τα προσθετικά γόνατα, ιατροτεχνολογία είναι και το ράμμα. Το θέμα θα μου πείτε είναι αν μπορεί η χώρα να πληρώσει αυτή τη καινοτομία; Εγώ σας λέω ότι η Ελλάδα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει, είναι ο μόνος τρόπος. Όπως στην Ευρώπη, και όχι μόνο στην Γερμανία την Δανία και την Αγγλία αλλά και την Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες, η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, των νέων προϊόντων και επεμβάσεων, αποτελούν τρόπο μείωσης του κόστους. Η τεχνολογία δεν σημαίνει κόστος, σημαίνει επένδυση, θέλει απλώς τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης. Αυτά χρειαζόμαστε στην Ελλάδα. Και στην τελική, πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο αξίζει ο ανθρώπινος πόνος και η ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για την υγεία, το οποίο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.  

Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι οφειλές των δημοσίων νοσοκομείων προς του προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

Το μεγάλο πρόβλημα! Σύμφωνα με το ΣΕΙΒ μέχρι τώρα οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πραγματικά τεράστιο πρόβλημα, ιδίως αν προσθέσουμε τα capital controls καθώς και την αδυναμία δανεισμού από τις τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο που πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει… Το οποίο σίγουρα επηρεάζει τα νοσοκομεία και τελικά όλους μας. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα διότι ο χώρος ασφυκτιά. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση που έχει κατατεθεί είναι ο συμψηφισμός του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών με τα χρέη των Νοσοκομείων προς τις εταιρείες. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λύση… χρειάζεται κάτι σταθερό.

Στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί αντιδράσεις από τον κλάδο σας για τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών της ΕΠΥ. Έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό;

Είναι απλώς παράλογο αυτό που συμβαίνει. Στην αρχή το παρατηρητήριο τιμών θεωρήθηκε μία καλή πρωτοβουλία για να ελεγχθούν τα κόστη Πλέον όμως είναι απλώς παράλογο. Βάζουμε μίλα και πορτοκάλια στο ίδιο καλάθι και τα συγκρίνουμε. Πρέπει πολύ απλά να γίνει αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Πρέπει να αξιολογείται και η ποιότητα. Μα είναι κοινή λογική, οτιδήποτε και να αγοράσεις δεν βλέπεις μόνο την τιμή βλέπεις και την ποιότητα. Πολλές φορές τα χαμηλής ποιότητας και κόστους προϊόντα σπάνε, δεν δουλεύουν σωστά και αναγκάζεσαι να σπαταλήσεις περισσότερα από ότι θα έπρεπε. Το οποίο το ακούμε συνεχώς από τα νοσοκομεία αλλά δεν καταγράφεται…. Επίσης δεν γίνεται να μην βάζεις στην ζυγαριά τα καλύτερα αποτελέσματα.. Εάν ένα προϊόν σου μειώνει την απώλεια αίματος, τις ημέρες νοσηλείας, τις λοιμώξεις.. ξέρετε όλα αυτά κοστίζουν…. Και δεν τα υπολογίζει κανείς…. Μία τρέλα. Τουλάχιστον αυτό αναγνωρίζεται και από τους φορείς πλέον, σε ένα πρόσφατο συνέδριο στο Health World άκουσα με προσοχή το υπουργείο, την ΕΠΥ, το ΕΚΑΠΤΥ και την ΕΣΔΥ να μιλάνε για το αυτονόητο, επένδυση και αξιολόγηση της καινοτομίας…. Αργήσαμε!

Γνωρίζοντας ότι από το 2010 ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων έχουν συνεχείς μειώσεις τη τάξεως του -20% κάθε χρόνο. Είναι όμως η κατάλληλη ποιότητα των υλικών για την σωστή φροντίδα του ασθενή;

Είναι λογικό να κάνουμε όλοι μας την αυτοκριτική μας. Σίγουρα έπρεπε να εξορθολογηθούν οι δαπάνες και να μειωθούν τα περιττά έξοδα, η υπερκατανάλωση φαρμάκων, υλικών, διοικητικά κόστη, η διοικητική αναποτελεσματικότητα κ.α. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι πέρασαν
5 χρόνια διαρκών μειώσεων και πλέον τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τις προμήθειες καθώς και την ποιότητα των υλικών. Πρέπει πλέον να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι μείωσης της δαπάνης. Πλέον ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ή ακόμη και αύξησή τους όπου κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι μιλάμε για την υγεία. Έχει πλέον αποδειχτεί ότι πολύ συνάνθρωποί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα από το δημόσιο σύστημα, το όποιο πλέον μάλιστα παρέχει πολλές φορές λιγότερο ποιοτικές υπηρεσίες από ότι παλαιότερα, εξαιτίας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα καλύτερο σύστημα υγείας, με μεγαλύτερη κάλυψη και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Πρέπει να μπει η ποιότητα στα νοσοκομεία.

Ποιες είναι οι βλέψεις και οι προσδοκίες σας για τα επόμενα χρόνια, βάση των εξαγγελιών της σημερινής κυβέρνησης;

Πρέπει να αναγνωρίσω το δύσκολο έργο και τις δύσκολες συνθήκες. Η χώρα όμως χρειάζεται άμεσες αλλαγές και προσπάθειες. Ο χρόνος πιέζει. Θέλουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην ένταξη των συστημάτων αξιολόγησης της υγείας και στην υποστήριξη δομών για την πρόσβαση στην καινοτομία. Θετική είναι η στελέχωση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, καθώς δηλώσεις για εξόφληση ορισμένων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Χρειάζεται όμως, ιδιαίτερη μέριμνα για την γρήγορη εφαρμογή των παραπάνω καθώς το σύστημα υγείας και οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο θέλει και είναι έτοιμο να συμβάλει και να συνεργαστεί με το κράτος, με εποικοδομητικές συζητήσεις και προτάσεις.

Τι προτάσεις προτίθεται να καταθέσει η επιτροπή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου για την πολιτική υγείας στην Ελλάδα.  

Έχουμε ήδη καταθέσει αρκετές προτάσεις για το σύστημα υγείας, τον τρόπο αξιολόγησης της ποιότητας, την λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, τα ΚΕΝ, την γραφειοκρατία και άλλα. Είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για να τις συζητήσουμε και να βρούμε αμοιβαίες λύσεις για την βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. Το πιο σημαντικό βέβαια την παρούσα στιγμή είναι προφανώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χρειάζεται άμεσα να εφαρμοσθούν υποδομές για την αποπληρωμή τουλάχιστον ενός μεγάλους μέρους…. Η μακροχρόνια λύση βέβαια είναι μία σωστή κατανομή των πόρων με την χρήση δημογραφικών στοιχείων, επιπολασμός, επίπτωση παθήσεων, στατιστικά στοιχεία. Εκτός αυτού, πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε στην Ελλάδα, λοιμώξεις, παθήσεις, αποτελέσματα χειρουργείων…. Άλλος ένας τρόπος να αποδειχθεί η σημαντικότητα της ποιότητας των υλικών. Έχει γίνει αρκετή δουλειά από την μεριά μας, και θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση με σκοπό ένα μακροχρόνια βιώσιμο μέλλον.