«Θεία δίκη» ο σεισμός σε Τουρκία και Σύρια λέει αρχιραβίνος

Ο Αρχιραββίνος του Σαφέντ Shmuel Eliyahu, εξέχουσα προσωπικότητα του εθνικοθρησκευτικού κινήματος του Ισραήλ, δήλωσε σε άρθρο του την Παρασκευή ότι ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ήταν “θεία δικαιοσύνη”.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Olam Katan, ένα δημοφιλές εβδομαδιαίο δελτίο της συντηρητικής θρησκευτικής δεξιάς, ο Eliyahu, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit, συνέκρινε τον σεισμό με τον πνιγμό των αιγυπτιακών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα στη βιβλική ιστορία της Εξόδου.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσοι θα έβλεπαν τους Αιγύπτιους να πνίγονται στη θάλασσα και δεν θυμόντουσαν όλο το γεγονός από την αρχή μέχρι το τέλος, θα γέμιζαν από μεγάλο οίκτο γι’ αυτούς και θα προσπαθούσαν να τους σώσουν από τον πνιγμό”, έγραψε ο Ελιγιάχου.

“Αλλά οι Ισραηλίτες τραγουδούσαν τραγούδια επειδή γνώριζαν τους Αιγύπτιους και καταλάβαιναν ότι αυτοί οι πνιγμένοι ήθελαν να σκοτώσουν κάποιους από αυτούς και να συνεχίσουν να σκλαβώνουν τους υπόλοιπους. Τραγουδούσαν τραγούδια επειδή καταλάβαιναν ότι εδώ υπήρχε θεϊκή δικαιοσύνη που είχε σκοπό να τιμωρήσει τους Αιγύπτιους, οι οποίοι είχαν πνίξει τα παιδιά του λαού Ισραήλ στον Νείλο, ώστε όλοι οι κακοί του κόσμου να το δουν και να φοβηθούν”, είπε.

Στρεφόμενος προς τον τεράστιο σεισμό των 7,8 βαθμών, ο οποίος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία, ο Eliyahu είπε: “Ο Θεός κρίνει όλα τα έθνη γύρω μας που θέλησαν να εισβάλουν αρκετές φορές στη γη μας και να μας ρίξουν στη θάλασσα”.

“Πρόκειται για τη Συρία – η οποία κακοποιούσε τους Εβραίους κατοίκους της για εκατοντάδες χρόνια με τις αιματολογικές λίβελους της Δαμασκού και άλλες- η οποία εισέβαλε τρεις φορές στο Ισραήλ για να σκοτώσει και να καταστρέψει”, είπε.

“Δεν ξέρουμε τι λογαριασμοί [πρέπει να διευθετηθούν] με την Τουρκία, η οποία μας έχει συκοφαντήσει σε κάθε δυνατό πεδίο. Αλλά αν ο Θεός μας αποκαλύπτει και μας λέει ότι πρόκειται να κρίνει όλους τους εχθρούς μας, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει γύρω μας”, είπε ο Ελιγιάχου.

“Όλα όσα συμβαίνουν, συμβαίνουν για να καθαρίσουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο”.

Ο Eliyahu επικαλέστηκε μια βιβλική προφητεία του Ιεζεκιήλ που λέει ότι μετά τη βιβλική υπόσχεση της συγκέντρωσης των εξόριστων, όταν όλοι οι Εβραίοι επιστρέψουν στη γη του Ισραήλ, “θα έρθει η εκδίκηση σε όλα τα έθνη γύρω μας που μας έβλαψαν”.

Ορισμένοι θρησκευτικοί ραβίνοι τάχθηκαν κατά των σχολίων του, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haredi Kikar HaShabat.

“Αυτό με προβλημάτισε όλο το πρωί”, δήλωσε ο Αβραάμ Σταβ, ένας διακεκριμένος ραβίνος που συνδέεται με τη ραββινική οργάνωση Tzohar και διδάσκει στην καταξιωμένη γιεσίβα Har Etzion. “Η σκέψη ότι ολόκληρος ο κόσμος δακρύζει εν μέσω των τρομερών θεαμάτων και ιστοριών στην Τουρκία, και εμείς, ο λαός που έφερε στον κόσμο το μήνυμα ότι κάθε άνθρωπος έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα [του Θεού], θα έπρεπε σύμφωνα με τον ραββίνο Ελιγιάχου να χαιρόμαστε γι’ αυτές τις φρικαλεότητες”.

Είπε ότι η χαρά για τους θανάτους των εχθρών θα πρέπει να προορίζεται για τους τρομοκράτες, “όχι για χιλιάδες παιδιά που δεν μας έχουν κάνει τίποτα να συνθλίβονται μαζί με τους γονείς τους”.

Ο ραβίνος Yehuda Gilad έγραψε ότι διάβασε τα σχόλια του Eliyahu “ξανά και ξανά και δεν μπορεί να το πιστέψει. Χιλιάδες άνθρωποι φτιαγμένοι κατ’ εικόνα του Θεού θάβονται κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, ηλικιωμένοι και βρέφη πεθαίνουν με τρομερή αγωνία και εμείς θα πρέπει να το θεωρήσουμε αυτό προς όφελός μας;”

Είπε ότι τέτοια συναισθήματα δεν συνάδουν με τις διδασκαλίες της Τορά.

Ο ραβίνος του Σαφέντ είναι ο πατέρας του υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου, του κόμματος του Μπεν Γκβίρ, και γιος του αείμνηστου ραβίνου Μορντεχάι Ελιγιάχου, ο οποίος διετέλεσε σεφαραδίτης αρχιραβίνος από το 1983 έως το 1993.

Ο Shmuel Eliyahu είναι γνωστός για αμφιλεγόμενες δηλώσεις και αποφάσεις σχετικά με τον εβραϊκό νόμο, συμπεριλαμβανομένης μιας που απαγόρευε την ενοικίαση ή την πώληση εβραϊκής ιδιοκτησίας στο Safed σε Άραβες. Έχει επίσης επικρίνει το μεταρρυθμιστικό κίνημα, την κοινότητα ΛΟΑΤ και τις γυναίκες που υπηρετούν σε μονάδες μάχης των IDF.

Ο Ben Gvir έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι ο Eliyahu θα έπρεπε να είναι ο αρχιραββίνος του Ισραήλ.