Θα καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα στην εθνική οδό Αθηνών–Θεσσαλονίκης

Η πλήρης αποκατάσταση της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης από το χτύπημα της θεομηνίας Daniel στο ύψος της Λάρισας, θα χρειαστεί έως και 1,5 μήνα, εκτίμησε χθες η διοίκηση της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Η κυκλοφορία για τα ΙΧ στο τμήμα Γυρτώνης – Συκουρίου ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή ενώ για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται η απόδοση στην κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα.

Γίνονται προσπάθειες και συνεχείς έλεγχοι δήλωσε χθες στο ITC 2023 ο κ. Δημήτρης Γκατσώνης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και Αντιπρόεδρος της Hellastron, επισημαίνοντας ότι η κίνηση των οχημάτων θα συνεχίσει να πραγματοποιείται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, μέχρι την πλήρη απόδοση και των δύο λωρίδων.

Όπως είπε, στο εν λόγω τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, μήκους 3 χλμ., το τοίχωμα είναι μόλις 2 μέτρα, με συνέπεια ο δρόμος να μετατραπεί σε κωπηλατοδρόμιο αφού το νερό έφτασε το 1 μέτρο. «Μόλις υποχώρησαν τα νερά, κάναμε τους απαραίτητους ελέγχους και αποδόθηκε σταδιακά στην κυκλοφορία», προσέθεσε.

Ο κ. Γκατσώνης μίλησε για ένα φυσικό φαινόμενο που παρακολουθεί στενά ο παραχωρησιούχος. Όμως η μείωση της στάθμης των νερών είναι πολύ αργή όπως τόνισε το στέλεχος της εταιρείας, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα τα νερά να λιμνάζουν.

Με βάση τους σχεδιασμούς, η κυκλοφορία θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν μόλις καθαρίστηκε ο δρόμος από τα νερά και έγινε ο έλεγχος του οδοστρώματος που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να δοθεί σε κυκλοφορία η μία λωρίδα για τα ΙΧ. Η δεύτερη φάση, θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα με την χρήση του δρόμου από βαρέα οχήματα και αφού έχουν προηγηθεί όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Η τρίτη φάση είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί αφού θα πρέπει να αποστραγγιστούν όλα τα νερά και να γίνουν επιπλέον έλεγχοι και γεωτρήσεις για να φανεί η κατάσταση του επιχώματος.

Οι τεχνικοί μιλούν για μια καλή κατασκευή αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε, όπως δήλωσε χθες ο κ. Γκατσώνης, από 1 έως 1,5 μήνα. Τόνισε πάντως ότι οι νέες υποδομές που κατσκευάστηκαν (πλην μίας σήραγγας που πλημμύρισε για αρκετές ώρες) δεν επλήγησαν όπως και οι γέφυρες παρά το γεγονός ότι η στάθμη του νερού έφτασε τα 7 έως 8 μέτρα ενώ η πεζογέφυρα στα Τέμπη καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο κ. Γκατσώνης μίλησε για τεράστιες καταστροφές και στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους της χώρας με διόδια, το στέλεχος της Hochtief είπε πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους έκλεισε με αύξηση της τάξης του 11% σε σύγκριση με το 2022. Όπως υπογράμμισε, η κυκλοφορία στα μεγάλα φορτηγά έχει επανακάμψει πλήρως σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Το ίδιο και στα ΙΧ αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.