Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μόνο με 200 καλεσμένους η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη

Την επίσημη ώρα τέλεσης της κηδείας του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αναμένει από την κυβέρνηση η βασιλική οικογένεια, προκειμένου να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μια προς μια τις τελευταίες επιθυμίες του εκλιπόντος.

Έτσι μέχρι στιγμής οι προσκλήσεις – ειδοποιήσεις προς τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και τα επίσημα πρόσωπα δεν έχουν φύγει ακόμα από το γραφείο της τέως βασιλικής οικογένειας, με αποτέλεσμα κανένας να μην γνωρίζει τον αριθμό των υψηλών καλεσμένων που θα παραβρεθούν.

Ο αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα 200 άτομα κι αυτό γιατί ακόμα ισχύουν τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.
Ήδη η οικογένεια με τους συγγενείς της ανά την Ευρώπη καλύπτουν έναν μεγάλο αριθμό.

Η εξόδιος ακολουθία από τη στιγμή που δεν θα αποδοθούν τιμές δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ιδιωτών, ενώ το πρωτόκολλο η τέως βασιλική οικογένεια έχει αποφασίσει να ακολουθηθεί για τις περιπτώσεις των υψηλών καλεσμένων της κατά την είσοδο στην Μητρόπολη.

Έτσι οι καλεσμένοι θα μπουν και θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους.

Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

Ποιοι επίσημοι θα παραστούν

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργύ Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Σ’ αυτήν αποφασίστηκαν τα εξής:

Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, όπου είναι θαμένοι και οι πρόγονοί του. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

000_327487VΧ
Οι αδερφές της Άννας Μαρίας, βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας(αριστερά) και πριγκίπισσα Βενεδίκτη (κέντρο)
Αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, εάν, όπως αναμένεται, η σορός μεταφερθεί το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, τότε όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν.
Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια ανακοίνωσε ότι η σορός θα παραμείνει στην Εκκλησία. Πιθανότατα, θα επιτραπεί να παρεβρεθούν στην ταφή στο Τατόι και σε πολίτες που το επιθυμούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κυβερνητική απόφαση προσδιόρισε ότι ο Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, υπάρχει ένα ζήτημα πρωτοκόλλου.

Εάν οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους θα της προσδώσουν άλλο χαρακτήρα.

felipe
Ο Βασιλιάς Φιλίπε της Ισπανίας

Ανεξαρτήτως αυτού, η όλη τελετή δεν θα θυμίζει ταφή ιδιώτη, αφού θα παρευρεθούν  πολλοί επίσημοι.

Πρώτος ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Η μητέρα του και αδερφή του θανόντος Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη.
Είχε έλθει από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

juan-carlos3
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος

Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Πιθανολογείται ότι θα έλθει ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κωνσταντίνος ήταν συγγενής του Βρετανού πρίγκιπα, αφού ο παππούς του Φίλιππος ήταν Γλύξμπουργκ.
Ας σημειωθεί ακόμα ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ ο Ουίλιαμ έγινε νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου.
Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.

Στην κηδεία θα παρευρεθεί και η Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, καθώς ο θανών ήταν νονός της. Ο πατέρας της ήταν συμμαθητές στα Ανάβρυτα με τον τέως βασιλιά.

000_32DU7ZA
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Γουίλιαμ