Τέλος οι επισκέψεις στην εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα

Η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου ή να γράψουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους ή κληρονομούν ακίνητα

Σήμερα οι εν λόγω φορολογουμενοι θα πρέπει να περάσουν από μια μικρή οδύσσεια για να μεταβιβάσουν ακίνητα. Μέχρι να φθάσουν στην υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την αγορά ή γονική παροχή ενός ακινήτου «συνωστίζονται» σε συμβολαιογραφεία, Εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες, γραφεία μηχανικών, λογιστικά γραφεία για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά και παραστατικά ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του ακινήτου. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά έως και 20 έγγραφα απαιτούνται, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Μέχρι να μαζέψεις το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο έχει λήξει το πρώτο…

Η ΑΑΔΕ βάζει πλέον ένα τέλος σε αυτή την ταλαιπωρία. Έτσι μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έρχονται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς που θα βάλει τέλος στις επισκέψεις στην εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 που θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από έναν φορολογικό «πονοκέφαλο», ενώ προχωράει και η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τις αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων προβλέπει τα εξής:

Ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς: Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty για να υποδεχθεί και τις δηλώσεις κληρονομιάς. Μέσω της πλατφόρμας και οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στη ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του καλοκαιριού οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις εφορίες.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Η ταλαιπωρία της συμπλήρωσης και υποβολής του Ε9 θα τελειώσει για τους φορολογουμένους που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά. Εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Διασύνδεση Ε9 με Κτηματολόγιο. Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο», καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία η διασύνδεση της Αρχής με το Κτηματολόγιο. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων (Κτηματολογίου και Περιουσιολογίου Ε9) κάθε μεταβολή στο Ε9 θα περνάει και στο Κτηματολόγιο.