Τελετή λήξης Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων: Έσβησε η φλόγα στο Πεκίνο (βίντεο)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώθηκαν σήμερα και θα μείνουν στη μνήμη για τα ακραία μέτρα κατά της Covid -19, αλλά και τις συζητήσεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ που περιέλαβε τη 15χρονη Ρωσίδα του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα.

Ήταν το πρώτο προγραμματισμένο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός που έγινε στην εποχή της πανδημίας Covid-19, έξι μήνες μάλιστα μετά τους Θερινούς στο Τόκιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν υπό τη…σκιά διπλωματικού μποϊκοτάζ από χώρες της Δύσης.

Τα εννέα χρυσά μετάλλια της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, ενώ η Νορβηγία, με πληθυσμό μόλις 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, κέρδισε με ρεκόρ 16 χρυσών μεταλλίων.

«Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία όλου του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια στο Μιλάνο και την Κορτίνα της Ιταλίας, για να γιορτάσει τους 25ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Τελετή Λήξης των Αγώνων του Πεκίνου.

Οι Ολυμπιακοί κύκλοι αποκαλύφθηκαν υπό τους ήχους του τραγουδιού, «You and Me» και στη συνέχεια ο βωμός κατέβηκε και η φλόγα έσβησε, για να φωτιστούν οι σημαίες των διαγωνιζόμενων αποστολών στο κέντρο.

Είχε γίνει η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας, με την Παιδική Χορωδία Malanhua’er να τραγουδά τον Ολυμπιακό Ύμνο, ακολουθώντας την έπαρση της ελληνικής σημαίας και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, ένα νεύμα στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ολυμπιακή σημαία στη συνέχεια παραδόθηκε από τον Δήμαρχο του Πεκίνου στον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στους Δημάρχους του Μιλάνου και της Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο.

Η παρουσίαση των επόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, σε Μιλάνο και Κορτίνα το 2026, ξεκίνησε με τον ιταλικό εθνικό ύμνο. Εκτελέστηκε από τη σύγχρονη ποπ τραγουδίστρια Μαλίκα Αγιάνε συνοδεία με τον βιολονίστα Τζοβάνι Αντρέα Τζανόν.

Ακολούθησε χορός, όπου οι χορευτές σχημάτισαν σχήματα «σιλουέτες» που αντιπροσωπεύουν τα χειμερινά σπορ και τελειώνουν με το έμβλημα Milano- Cortina26, με τη συνοδεία βίντεο, με το τοπίο των επόμενων πόλεων υποδοχής μας.

Η Τελετή Λήξης στο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, την εμβληματική «Φωλιά του Πουλιού», όπως και εκείνη της έναρξης, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ζανγκ Γιμού, ξεκίνησε με την Ολυμπιακή φλόγα «κρεμασμένη» μέσα σε μια γιγάντια νιφάδα χιονιού κατεβασμένη κάτω στο στάδιο σταδίου, καθώς τα παιδιά κρατούσαν φανάρια σε σχήμα νιφάδας χιονιού, στο ρυθμό «Twinkle, twinkle small star».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ καθόταν δίπλα στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, έχοντας με κενό μεταξύ τους.

Η είσοδος των αθλητών στο στάδιο, έγινε υπό τους ήχους της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν και σε αντίθεση με την Τελετή Έναρξης, εισήλθαν χωρίς ιδιαίτερη σειρά.

Σημαιοφόρος για την ελληνική αποστολή είναι ο Ιωάννης Αντωνίου.

Δείτε την τελετή λήξης