Τελεσίγραφο Μακρόν σε Ερντογάν «Έχουμε πολλές επιλογές στο τραπέζι»

Τελεσίγραφο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνει το Παρίσι μέσω του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Λεντριάν προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας θα κυριαρχήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. “Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας” αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, την Κυριακή (06.09.2020), καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 του μηνός.

“Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι”, είπε ο Λεντριάν στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό “France Inter”.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων”.

«Έχουμε πολλές επιλογές στο τραπέζι και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ