Τα”μαζεύει” η Ε.Ε και πληρώνει το Φυσικό Αέριο σε Ρούβλια τους Ρώσους

Ε.Ε και πληρώνει το Φυσικό Αέριο σε Ρούβλια

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας ουσιαστικά μετατρέπουν τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία σε κυρώσεις της Δύσης στους… πολίτες της καθώς όπως όλα δείχνουν οι χώρες της ΕΕ θα δεχθούν την ρωσική απαίτηση και θα ξεκινήσουν σε πληρωμές σε ρούβλια.

Τελικά τα λόγια των ευρωπαίων ηγετών ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν σε ρούβλια και “αν αρέσει στον Β.Πούτιν” ορισμένων αποδεικνύονται “νεκρό γράμμα” και έτσι όλοι στοιχίζονται στις ρωσικές τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να μην κλείσει η στρόφιγγα.

Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι σε θέση να συμμορφωθούν με το προτεινόμενο από τη Ρωσία σύστημα πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του μπλοκ κατά της Μόσχας, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μόσχα εξέδωσε τον Μάρτιο διάταγμα με το οποίο πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια.

Το εν λόγω διάταγμα δεν εμποδίζει κατ’ ανάγκη μια διαδικασία πληρωμών που θα συμμορφωνόταν με το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που εστάλη στα κράτη μέλη της ΕΕ και δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, το έγγραφο ανέφερε ότι το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων δεν είναι ακόμη σαφές και ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ.

Η Κομισιόν συμβούλεψε τις εταιρείες να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη Μόσχα ότι αυτό είναι δυνατό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Ρωσίας για να πληρώνουν οι ξένες εταιρείες το φυσικό αέριο σε ρούβλια, μετά την απόφαση της Βρετανίας να χορηγήσει στην Gazprombank άδεια για πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Μαΐου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές είχαν καθοριστεί στο προεδρικό διάταγμα του Πούτιν στα τέλη Μαρτίου και οι διακανονισμοί θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα.
Τη Δευτέρα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τις λεγόμενες “μη φιλικές” χώρες, να στραφούν στις πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια που λήγουν τον Μάιο.

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στην Gazprombank τον περασμένο μήνα, δίνοντας προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να τερματίσουν τις συναλλαγές τους με τον δανειστή, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη νέα άδεια το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι οι πληρωμές προς την Gazprombank για το φυσικό αέριο που διατίθεται στην ΕΕ βάσει συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από τις 21 Απριλίου μπορούν να συνεχιστούν έως τις 31 Μαΐου.

Επιτρέπει ενέργειες όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών για την πραγματοποίηση τέτοιων πληρωμών, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν συζητήσει επίσημα τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ως μέρος των μέτρων που λαμβάνουν κατά της Μόσχας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δεδομένης της εξάρτησης του μπλοκ από αυτές.

“Φαίνεται να είναι μια οπισθοχώρηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε η Ana Stanic, δικηγόρος στον τομέα της ενέργειας στην εταιρεία EA Law.