Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004

Η πολύ σφιχτή αγορά ντίζελ και οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε επιπλέον καταστροφή της ζήτησης το επόμενο έτος

Τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες από το 2004 πρόκειται να συνδυαστούν με το επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου και των ήδη «εξαιρετικά σφιχτών» αγορών ντίζελ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

«Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εξαιρετικά ισορροπημένες κατά τους χειμερινούς μήνες, με τα αποθέματα του ΟΟΣΑ να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004», ανέφερε o ΔΟΕ στην έκθεση της αγοράς πετρελαίου (OMR) που παρακολουθήθηκε προσεκτικά για τον Νοέμβριο που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Τα επικείμενα εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία και η απαγόρευση των θαλάσσιων υπηρεσιών θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου και, ειδικότερα, στις ήδη εξαιρετικά στενές αγορές ντίζελ. Ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και υλικοτεχνικές προκλήσεις», ανέφερε o Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, τα παγκόσμια παρατηρούμενα αποθέματα μειώθηκαν κατά 14,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο, καθώς τα αποθέματα του ΟΟΣΑ και εκτός ΟΟΣΑ υποχώρησαν κατά 45,5 εκατομμύρια βαρέλια και 19,3 εκατομμύρια βαρέλια, αντίστοιχα. Η μείωση των αποθεμάτων, ωστόσο, αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες 50,6 εκατομμυρίων βαρελιών, ανέφερε ο ΔΟΕ. Τα αποθέματα πετρελαίου της βιομηχανίας του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 8 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα κρατικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 37,4 εκατομμύρια βαρέλια τον Σεπτέμβριο. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κάτω από τα 4 δισεκατομμύρια βαρέλια για πρώτη φορά από το 2004, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΟΕ.

Αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων και το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων από την ΕΕ από τις 5 Δεκεμβρίου και τις 5 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα, θα διαταράξουν τη σημερινή εξαιρετικά αποπροσανατολισμένη αγορά, αναφέρει ο οργανισμός.

Ωστόσο, η πολύ σφιχτή αγορά ντίζελ και οι υψηλές τιμές θα οδηγήσουν σε επιπλέον καταστροφή της ζήτησης το επόμενο έτος. Ο ΔΟΕ αύξησε την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 2,1 εκατομμύρια bpd για φέτος, αλλά μείωσε ελαφρά την εκτίμηση για την αύξηση της ζήτησης το 2023 σε 1,6 εκατομμύρια bpd από 1,7 εκατομμύρια bpd που αναμενόταν στην έκθεση του Οκτωβρίου.