Τα νοσοκομεία στη Γερμανία κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω του τεράστιου ενεργειακού κόστους

«Αν δεν λάβουμε μέτρα γρήγορα και πραγματικά δραστικά, θα υπάρξει κλείσιμο κλινικών»
Αρκετά νοσοκομεία στη Γερμανία αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ. «Αν δεν λάβουμε μέτρα γρήγορα και πραγματικά δραστικά, θα υπάρξει κλείσιμο κλινικών», δήλωσε ο υπουργός την Κυριακή για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι θα συζητήσει την Τρίτη για την αύξηση της ομοσπονδιακής βοήθειας στα νοσοκομεία με τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία μέχρι τότε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Γερμανική Ομοσπονδία Νοσοκομείων κάλεσε τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν πιθανά κλεισίματα κλινικών, λέγοντας ότι ο νοσοκομειακός τομέας αντιμετωπίζει έλλειμμα χρηματοδότησης υλικών και ενέργειας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και τον επόμενο χρόνο. Ερωτηθείς σε τι βασίζονται αυτές οι εκτιμήσεις, ο Καρλ Λάουτερμπαχ παραδέχτηκε ότι «τα νοσοκομεία θα βρεθούν αντιμέτωπα με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες». Η Γερμανία έχει περίπου 1.900 νοσοκομεία με συνολικά περίπου 490.000 κλίνες.