Τα κριτήρια είναι υψηλά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρει ο Πιερρακάκης

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία αναμένεται να ιδρυθούν στη χώρα ως μέρη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά κριτήρια, τα οποία θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα τα δημόσια πανεπιστήμια, είπε ο Κ. Πιερρακάκης

Για την ριζική επίλυση του προβλήματος, που θα προκύψει μετά την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις παραμέτρους, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκτιμούμε πως θα έχουμε ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επικείμενη νομοθετική παρέμβαση και πιστεύουμε πως μέχρι να ανοίξει η συνταγματική αναθεώρηση η πρόοδος που θα έχουμε καταγράψει θα αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για να κάνουμε το επόμενο βήμα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προσελκύοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, την προτεραιότητα που έχουν για την κυβέρνηση τα δημόσια πανεπιστήμια. «Τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική επιδίωξη. Η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων είναι θέμα αύξησης της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα είναι πρόοδος η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.

Όλα αυτά συγκροτούν μια ενιαία πρόκληση που συνοψίζεται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο”: ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό».

Στην ίδια συνέντευξη τέλος ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε θέματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αναλύοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, στην πολιτική των προσλήψεων στην εκπαίδευση και στην ένταξη των ψηφιακών μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία.