Τα κέρδη της Gazprom βυθίζονται 40% το 2022

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά κέρδη του 2022 μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% στα 1,266 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,77 δισεκατομμύρια δολάρια) από 2,093 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2021, λόγω της αύξησης των φόρων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος αποφάσισε να μην πληρώσει μερίσματα για ολόκληρο το έτος 2022, αφού το περασμένο φθινόπωρο κατέβαλε ενδιάμεσο μέρισμα 1.208 δισ. ρούβλια (15 δισ. $) για τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο. του 2022.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή, η τιμή της μετοχής της Gazprom στο χρηματιστήριο της Μόσχας υποχώρησε σχεδόν κατά 4%. Πέρυσι η Δύση επέβαλε αρκετούς γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας και εταιρειών που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom, μια σημαντική πηγή εσόδων της εταιρείας, δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τις κυρώσεις, αλλά ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε στο μισό στα 101 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Gazprom, Famil Sadygov, δήλωσε ότι ενώ το προμέρισμα για το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο στόχο του 50% των καθαρών κερδών, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει τα μερίσματα για ολόκληρο το έτος στο ίδιο επίπεδο ως ενδιάμεσο μέρισμα.

«Δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα για όλη τη χρονιά, αλλά προσφέραμε στους μετόχους τη δυνατότητα να λάβουν, προκαταβολικά, ένα σημαντικό ποσό. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα μερίσματα που λαμβάνονται έχουν μεγαλύτερη πραγματική αξία από το ποσό που καταβλήθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους», είπε ο Famil Sadygov. Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον ρωσικό προϋπολογισμό.

pentapostagma.gr