Τα «ελληνικά» εξωτικά νησιά που όμως δεν βρίσκονται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά μεγάλα ή μικρότερα, τουριστικά ή λιγότερο, κατοικημένα ή μόνο επισκέψιμα για να τα προσεγγίσεις με το σκάφος και να κάνεις βουτιές. Αυτό που ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι νησιά με ελληνικά ονόματα δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και μέρη στην άλλη άκρη του κόσμου. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι στις Μπαχάμες υπάρχει νησί που έχει όνομα με ελληνικές ρίζες ή ότι υπάρχει νησί που λέγεται επίσης Άνδρος, σαν τη δική μας, των Κυκλάδων;

Τα «ελληνικά» εξωτικά νησιά που όμως δεν βρίσκονται στην Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε από το νησί του Ατλαντικού που βρίσκεται στις Μπαχάμες στο αρχιπέλαγος Λουκάγιαν και έχει εξωτική, απαράμιλλη ομορφιά. Πρόκειται για το νησί Eleuthera, δηλαδή Ελευθέρα.

Το όνομα είναι η θηλυκή μορφή του ελληνικού επιθέτου «ἐλεύθερος» και σίγουρα αποπνέει αυτό ακριβώς που περιγράφει το όνομά του. Πρόκειται για ένα μακρόστενο νησί που έχει μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα ενώ σε κάποια σημεία το πλάτος του είναι μικρότερο από το 1,5 χιλιόμετρο. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο νησί στις Μπαχάμες και εκεί ζουν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι ενώ ο βασικός οικισμός του νησιού με τον περισσότερο κόσμο είναι το Governor’s Harbour.

 

Εκεί βρίσκεται και μια γυάλινη γέφυρα η οποία πήρε το όνομά της από έναν πίνακα του Ουίνσλοου Χόμερ που ονομάζεται «Γυάλινο Παράθυρο». Και αυτός ο πίνακας μόνο τυχαίος δεν είναι καθώς απαθανατίζει ουσιαστικά μια φυσική πέτρινη αψίδα η οποία βρισκόταν κάποτε εκεί που είναι τώρα η τσιμεντένια γέφυρα.

Ένα ακόμη νησί ή μάλλον στην πραγματικότητα δύο νησιά που έχουν όνομα με ελληνική προέλευση είναι η βόρεια και η νότια Άνδρος ή αλλιώς Andros.

Δε θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική Άνδρο αλλά ότι το όνομα έχει ελληνικές ρίζες και έτυχε να ονομάζεται έτσι.

Ουσιαστικά με το όνομα Andros ορίζεται το μεγαλύτερο Αρχιπέλαγος των Μπαχαμών. Νησίδες, ύφαλοι και νησιωτικά συμπλέγματα αποτελούν την ευρύτερη περιοχή με την εξωτική ομορφιά και το… ελληνικό άρωμα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλα νησιά και τα δύο μαζί δεν αγγίζουν καν τους 8.000 κατοίκους λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας τους.

Εκτός πάντως από τα νησιά με το ελληνικό όνομα που υπάρχουν στο εξωτερικό και αρκετές πόλεις με όνομα που έχει ρίζες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερες από 50 πόλεις με ελληνικό όνομα! Όπου κι αν ταξιδέψεις στη γη θα βρεις κάτι ελληνικό, αυτό είναι σίγουρο!

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr