ΣΥΡΙΖΑ: Για 2η χρονιά, η κυβέρνηση επιβάλλει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ-Στον αέρα εκατοντάδες έργα

«Πάγωμα» πληρωμών σε έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ και για τα οποία έχει εγκριθεί η ετήσια χρηματοδότηση», καταγγέλλει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, «για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση επιβάλλει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ, για “δημοσιονομικούς λόγους”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης».

Κοινοβουλευτική ερώτηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και τη συνυπογραφή των αναπληρωτών τομεαρχών Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη υπεβλήθη κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων από 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά μερική στάση πληρωμών σε πληθώρα συμβασιοποιημένων έργων του ΕΣΠΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι «παρόλο που το ΕΣΠΑ αποτελεί διαχρονικά το κύριο χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα, η κυβέρνηση με την στάση της, και μάλιστα εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης,

θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την βιωσιμότητα των αναδόχων δημοσίων έργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως δικαιούχων ενισχύσεων. Και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία».

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν ότι η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και πέρυσι όταν από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να παραμένουν σχεδόν μηδενικοί λόγω μη διαθέσιμων πόρων.

Το πάγωμα των πληρωμών ήταν καθολικό και αφορούσε τόσο σε εγκεκριμένα έργα υποδομών που υλοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, όσο και σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και σε αυτά που στοχευμένα απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία.

«Την ίδια στιγμή, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι άκρως αργή και προβληματική. Με τις πραγματικές πληρωμές, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Νοεμβρίου, να μην ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πόροι δισεκατομμυρίων ευρώ να λιμνάζουν.

Καθίσταται σαφές ότι αντί οι κρίσιμοι αυτοί πόροι να πιάσουν τόπο και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία,

η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές και όσο αφορά στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δυναμιτίζει περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. «Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πόρων που αποστερούνται από την πραγματική οικονομία εξαιτίας της στάσης πληρωμών στο ΕΣΠΑ;

2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης που θα εκτελεστεί έως το τέλος του 2022 τόσο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και για το ΕΣΠΑ 2021-2027;».