ΣΥΡΙΖΑ: 10 και 16 (αν χρειαστεί) Σεπτεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

Την εκλογή νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, μετά από μια διήμερη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση.

Δίνοντας παράταση κατά μία εβδομάδα στην πρόταση που είχε αρχικά κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η πρόταση για τον οδικό χάρτη που πλειοψήφισε στην σημερινή διαδικασία περιλαμβάνει:

3 Σεπτεμβρίου : διαρκές συνέδριο

10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογών

16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογών

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με 160 ψήφους, 88 κατά, δυο λευκά και δύο «παρών» σε σύνολο 252 ψηφισάντων κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς ένταση σημειώθηκε αρχικά επί της διαδικασίας, η οποία είχε αρχίσει να διεξάγεται με ανάταση χειρός.

Ωστόσο, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους αμφισβήτησαν τη σύνθεση του σώματος, λέγοντας ότι παρισταντο στην αίθουσα και μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να τεθούν οι δυο προτάσεις για τον οδικό χάρτη σε ονομαστική ψηφοφορία.

Επιπλέον, 88 ψήφους συγκέντρωσε η δεύτερη πρόταση, που κατατέθηκε από τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο πλευράς των «προεδρικών», την οποία υποστήριξαν οι:

Παυλος Πολακης, Χρήστος Σπίρτζης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονερας, Κατερίνα Νοτοπουλου, η οποία προέβλεπε:

3 Σεπτεμβρίου: Διαρκές συνέδριο

24 Οκτωβρίου: έκτακτο συνέδριο

26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου

Εντωμεταξύ να αναθεωρήσει σχετικά με την απόφαση του να κατέλθει στην κούρσα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε ο Νίκος Μπίστης κατά την ομιλία του από τον Στέφανο Τζουμάκα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μονόδρομο την υποστήριξη του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής. Τέλος, «τούτων δεδομένων τα κριτήρια της δικής μου επιλογής είναι δυο.

«Η ΝΔ κατόρθωσε να αξιοποιήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργήθηκε αντικειμενικά ήδη από το 2015, με το δημοψήφισμα» διαπίστωσε σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας σκληρή κριτική για τα πεπραγμενα της τελευταίας τετραετίας.

Υπογράφεται από τον Νίκο Φίλη και τον Πάνο Λάμπρου, αλλά εκφράζει τα στελέχη της συγκεκριμένης στο σύνολό τους.

Παραίτηση Σπίρτζη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τον «οδικό χάρτη» της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι τη θέση του Χρίστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας,

ο οποίος από το Σάββατο είναι ο τέταρτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία κόμματος.