Συρία: Τζιχαντιστές βομβάρδισαν την Αγία Σοφία της ελληνικής Σελευκόβηλου στα θυρανοίξιά της – Ευθεία επίθεση στον ελληνισμό

Τρομοκρατικό χτύπημα στα θυρανοίξια της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, του Ναού της Αγίας Σοφίας, η οποία χτίστηκε προς τιμήν της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης που μετατράπηκε σε τζαμί, σημειώθηκε το μεσημέρι στην ελληνική πόλη Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος) στη Βόρεια Συρία.

Από την επίθεση ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 9 τραυματίστηκαν, κάποιοι πολύ σοβαρά.

Στην εκδήλωση, που συμπίπτει με την επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε ισλαμικό τέμενος, ήταν παρών ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός και ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, καλεσμένος του Πατριαρχείου Αντιόχειας.

Η επίθεση πιθανότατα έγινε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη στιγμή που στο βήμα της εκδήλωσης ήταν εκπρόσωποι μουσουλμανικών κοινοτήτων και εικάζεται ότι επρόκειτο για μήνυμα σε αυτούς, λόγω της στήριξής τους στο άνοιγμα μιας Ορθόδοξης εκκλησίας.

Η επίθεση καταγράφηκε σε κάμερα, ενώ οι πιστοί έτρεχαν για να σωθούν.

Η Σκελεμπίγια είναι μία πόλη 25.000 αραβόφωνων Ρωμηών, δηλαδή Ελλήνων της Συρίας.

Από την αρχή του εμφύλιου συγκρότησε ισχυρή πολιτοφυλακή και δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Τούρκων και των μισθοφόρων τους τζιχαντιστών.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χτίστηκε με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού.

Οι Ρώσοι εδώ και 150 χρόνια προωθούν τον αφελληνισμό των Ρωμηών της Συρίας και τη «μετατροπή» τους σε «Άραβες χριστιανούς».

tribune.gr