Συρία: Συλλήψεις μελών της «Βάγκνερ»

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία ενδέχεται να συλλαμβάνουν στελέχη του μισθοφορικού στρατού Wagner στη χώρα της Μεσοποταμίας

μετά την εξέγερση του περασμένου Σαββατοκύριακου στη νότια Ρωσία από τον αρχηγό της παραστρατιωτικής μισθοφορικής δύναμης, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Το Newsweek, επικαλούμενο πολλές πηγές, αναφέρει ότι μέλη της Wagner συνελήφθησαν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ, στις ακτές της Συρίας, καθώς η στάση εξελισσόταν στη Ρωσία.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας συνταγματάρχης και δύο αντισυνταγματάρχες.

Μια μέρα αργότερα, ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στη Δαμασκό, στη Σουβέιντα, στο Ντέιρ αλ Ζουρ και στην αλ-Σουκαϊλαμίγια, στην πεδιάδα Γκάμπ της Συρίας στην Περιφέρεια της Χάμα.

Σύμφωνα με το New Arab, αυτές οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από τη Στρατονομία της Ρωσίας (MP) σε συνεργασία με τις συριακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Αστυνομία εισήλθε τα κεντρικά γραφεία της Wagner στη Ντέιρ αλ Ζουρ, στη Χάμα και στη Δαμασκό.

Ο Ντιμίτρι Ούκτιν, συνιδρυτής της Wagner, αρνήθηκε ότι έγιναν συλλήψεις στη Συρία.

Η αβεβαιότητα περιβάλλει το μέλλον του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Ο εν λόγω ρωσικός μισθοφορικός στρατός δραστηριοποιείται στη Συρία τα τελευταία χρόνια,

ειδικά στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στην έρημο μεταξύ Ντέιρ αλ Ζουρ και Παλμύρας, καθώς και στη στρατολόγηση Σύρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός μισθοφόρων καυχιέται επίσης για σημαντικούς στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς σε περισσότερες από δώδεκα αφρικανικές χώρες.

Ένας πολιτικός αναλυτής που επικαλείται το Newsweek λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να προετοιμάζεται να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία της Βάγκνερ με κατηγορίες διαφθοράς.

Το αν η Ρωσία έχει τα μέσα ή τη βούληση να αναλάβει πολλές από τις επιχειρήσεις ασφαλείας που διεξήγαγε η Βάγκνερ την τελευταία δεκαετία είναι ασαφές.