Συρία: Σχεδόν 60 νεκροί σε διάστημα δέκα ημερών στο βόρειο τμήμα της χώρας

Σχεδόν 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες σε μάχες μεταξύ της βασικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στη βόρεια Συρία και υποστηριζόμενων από την Τουρκία ομάδων ανταρτών, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση και ανταποκριτή του AFP.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 28 μαχητές της HTS και 20 άλλοι μέλη φιλοτουρκικών ομάδων έχουν σκοτωθεί, καθώς και 10 άμαχοι.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 8 Οκτωβρίου και ο τουρκικός στρατός, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, δεν παρενέβη, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Μέσα σε μερικές ημέρες η HTS κατάφερε να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την επαρχία Αφρίν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι το Σάββατο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία προέβλεπε ότι η HTS θα κυβερνά την Αφρίν, θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια και θα αναπτυχθεί σε σημεία ελέγχου που χωρίζουν την επαρχία αυτή από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό και τους Κούρδους.

Η συμφωνία αναμενόταν ότι θα επεκταθεί για να αφορά και άλλες περιοχές κοντά στην τουρκική μεθόριο, αλλά οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ, έπειτα από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας, κοντά στην πόλη Αζάζ, προπύργιο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης αλ Τζάμπχα αλ Σάμια.

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση επιδιώκει να καταλάβει αυτή τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή πόλη, που είναι το διοικητικό κέντρο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης των αντιφρονούντων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, “η HTS δεν θα μπορούσε να εισέλθει σε αυτή την επαρχία (σ.σ. την Αφρίν) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας”.

Η Άγκυρα, που ήταν αντίθετη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το 2011, άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της χώρας το 2020, όπου ελέγχει περιοχές με τη στήριξη Σύρων ανταρτών.

Μετά την επίθεση της HTS εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της επαρχίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντάρτες λένε ότι η HTS επιδίωκε ανέκαθεν να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, σε περιοχές της βόρειας Συρίας, πέραν του προπυργίου της, στην πόλη Ιντλίμπ. Όπως υποστηρίζουν, στόχος του ηγέτη της HTS, του Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, είναι να επεκτείνει και σε άλλες περιοχές την πολιτική διοίκηση που λειτουργεί τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή του Ιντλίμπ, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει τη “φιλοπόλεμη” εικόνα της οργάνωσης, του πρώην παρακλαδιού της αλ Κάιντα στη Συρία.