Σύνοδος του ΝΑΤΟ -Τουρκία : Επιδιώκουμε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση

ΗΤουρκία θα αναπτύξει μια «λογική» σχέση με τις ΗΠΑ και αναμένει την ταχεία επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αν και όλα τα ζητήματα ενδέχεται να μην επιλυθούν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Άγκυρα αναμένει απτή πρόοδο από την ΕΕ σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα

Η Τουρκία αναμένει την επανέναρξη των εργασιών μιας ομάδας μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η πρώτη επιδιώκει να εισέλθει σε μια νέα περίοδο βελτιωμένων σχέσεων με τη Δύση, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Η Άγκυρα αναμένει απτή πρόοδο από την ΕΕ σε ζητήματα όπως ταξιδιωτικές μεταφορές χωρίς βίζα, καθώς και το κλείσιμο ορισμένων κεφαλαίων για την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις οικονομικές της ανάγκες.

Η Τουρκία θα αναπτύξει μια «λογική» σχέση με τις ΗΠΑ και αναμένει την ταχεία επίλυση ορισμένων προβλημάτων, αν και όλα τα ζητήματα ενδέχεται να μην επιλυθούν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία καθώς πλησιάζει πιο κοντά στη Δύση.

Μακρόν και Ερντογάν συναντήθηκαν πριν την έναρξη της Συνόδου

Στο Βίλνιους έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί και η ένταξη της Σουηδίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν αρκετές διμερείς επαφές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε νωρίτερα το πρωί στο κέντρο που πραγματοποιείται η Σύνοδος, είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ενταξιακό της Σουηδίας και το «ΟΚ» που έδωσε από χθες ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Σουηδό πρωθυπουργό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών.

Ο Ερντογάν μετέβη στον χώρο της Συνόδου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.