Συνάντηση Σι με Ερντογάν: «Να ενισχυθεί η πολιτική εμπιστοσύνη» Κίνας – Τουρκίας

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, και ζήτησε «να ενισχυθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη» μεταξύ του Πεκίνου και της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CCTV.

Τι συζητήθηκε

«Τα δύο μέρη οφείλουν να ενισχύσουν την αμοβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να σέβονται ειλικρινώς τα θεμελιώδη συμφέροντα του άλλου και να ενισχύσουν τα πολιτικά θεμέλια των σινοτουρκικών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο επικαλείται ο CCTV.

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη συνεργασία για την ανάπτυξη και να επωφεληθούμε πλήρως από τους ρόλους και τα πλεονεκτήματα των διαφόρων μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας», υπογράμμισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατά το παρελθόν επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Στην κινεζική ανακοίνωση δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Σιντζιάνγκ ούτε στους Ουιγούρους.

Τι είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης

Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στη Σαμαρκάνδη με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κινέζου ηγέτη στο εξωτερικό από τον Ιανουάριο 2020, στις αρχές της πανδημίας της Covid-19.