Συνάντηση Κοτζία – Πομπέο στην Ουάσινγκτον

Με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον ανοίγει σήμερα ο κύκλος των επαφών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα προηγηθεί συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Ο κ. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον, που υποδέχεται ο κ. Πομπέο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μία «ιστορική ευκαιρία» για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Πενς εξέφρασε επίσης την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, αλλά και την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη, ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης, και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση  με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς το Κυπριακό καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών. 

Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, επίσης στην Νέα Υόρκη, η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.