Συνάντηση Ερντογάν -Τατάρ: «Ευλογίες» Σουλτάνου για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Στο Σχέδιο για το Βαρώσι προβλέπεται ότι θα ψηφισθεί «νόμος» βάσει του οποίου «παλιοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βαρώσι και το ΕΒΚΑΦ θα προσφεύγουν ταυτόχρονα στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας

Η Kıbrıs γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν «βλέπει ζεστά» το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μιλώντας χθες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Έρντογαν και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τατάρ δήλωσε ότι το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου μελετάται ακόμα από νομικής άποψης, όμως «θα γίνει οπωσδήποτε ένα άνοιγμα».

Είπε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος παραμένει πόλη φάντασμα εδώ και 45 χρόνια και ότι οι περιουσίες θα επιστραφούν στους «παλιούς τους κατοίκους» μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών χωρίς να βλάπτονται οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. «Το ουσιαστικό είναι το άνοιγμα του Βαρωσιού για εγκατάσταση υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ. Αυτά ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι κατά την επίσκεψη τους στην Άγκυρα καταβλήθηκε προσπάθεια εξεύρεσης «κοινού υποψήφιου» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, ο Τατάτ ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα να παρέμβει η Άγκυρα στην «δημοκρατία» τους σε ένα τέτοιο θέμα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί σχηματισμού «κυβέρνησης» τριμερούς συνεργασίας που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την πρόσκληση στην Άκυρα των προέδρων του Κόμματος της Αναγέννησης και του Δημοκρατικού Κόμματος μαζί με τον ίδιο, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι είχε προσκληθεί και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ στην Άγκυρα, όμως δεν πήγε και πρόσθεσε ότι η μετάβαση των εν λόγω δύο κομματικών αρχηγών στην Άγκυρα «είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας». «Εκεί είδα ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να παρέμβει στην δημοκρατία μας», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Έρντογαν, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν σε βάθος τι θα μπορούσε να γίνει για ενίσχυση του τουρκοκυπριακού «λαού».

Πηγή: Διάλογος/ΓΤΠ