Συνάντηση Δένδια – Μπέρμποκ: Τα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα

Greek foreign Minister Nikos Dendias, right, talks with the German Minister of Foreign Affairs Annalena Baerbock before the with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, in Athens, on Friday, July 29, 2022. Baerbock is on a two-day official visit to Greece. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουκρανία και διμερή θέματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Δένδιας επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Ιστορικά η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και παίζει πάντα έναν ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο ώστε αυτή η προοπτική να πραγματοποιηθεί, διότι μόνο έτσι θα υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με την κυρία Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα ενημερώσει την ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η κυρία Μπέρμποκ «και στην Αθήνα και στην Άγκυρα τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και με μια στέρεη ευρωπαϊκή θέση, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να έχει μια διαρκή ενημέρωση, όπως και οι άλλοι υπουργοί της ΕΕ, για το τι συμβαίνει στην περιοχή και το πώς εξελίσσεται η κατάσταση.