Συναγερμός στην ΑΟΖ των ΗΠΑ! Το Λιμενικό εντόπισε ρωσο-κινεζικό ναυτικό σχηματισμό κοντά στην Αλάσκα

O σχηματισμός πιθανότατα ήταν μέρος μιας κοινής ναυτικής άσκησης Ρωσίας-Κίνας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στις 15 Σεπτεμβρίου

Ένα πλοίο της ακτοφυλακής των ΗΠΑ είδε σχηματισμό ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων κοντά σε νησί της Αλάσκα την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας το πλήρωμα να ξεκινήσει μια συνεχιζόμενη επιχείρηση παρακολούθησης, ανέφερε η Ακτοφυλακή τη Δευτέρα.

Το πλήρωμα του Kimball με έδρα τη Χονολουλού βρισκόταν σε περιπολία ρουτίνας στη Βερίγγειο Θάλασσα στις 19 Σεπτεμβρίου όταν συνάντησε το κινεζικό καταδρομικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Renhai περίπου 75 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού Κίσκα της Αλάσκας, ανέφερε η υπηρεσία σε δελτίο τύπου.

Το νησί Κίσκα είναι μέρος των Αλεούτιων Νήσων και βρίσκεται περίπου 1.300 μίλια νοτιοδυτικά του Άνκορατζ. Το νησί απέχει περίπου 700 μίλια από τη Ρωσία.

Το πλήρωμα αναγνώρισε αργότερα το Renhai και δύο επιπλέον κινεζικά πλοία σε σχηματισμό με τέσσερα ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού αντιτορπιλικού, που επιχειρούσαν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Ηνωμένων Πολιτειών ή της ΑΟΖ, είπε η Ακτοφυλακή.

Ο σχηματισμός λειτουργούσε ως «ομάδα συνδυασμένης επιφανειακής δράσης», είπε το Λιμενικό Σώμα. O σχηματισμός πιθανότατα ήταν μέρος μιας κοινής ναυτικής άσκησης Ρωσίας-Κίνας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στις 15 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Stars and Stripes.

Οι ασκήσεις επρόκειτο να περιλαμβάνουν τακτικούς ελιγμούς, επικοινωνίες, βολές πυροβολικού και επιχειρήσεις ελικοπτέρων, σύμφωνα με έκθεση της 14ης Σεπτεμβρίου του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.

Ως αποτέλεσμα των θεάσεων, το Kimball άρχισε να λειτουργεί υπό την Επιχείρηση Frontier Sentinel, η οποία είναι «σχεδιασμένη για να συναντά την παρουσία με παρουσία όταν στρατηγικοί ανταγωνιστές επιχειρούν μέσα και γύρω από τα ύδατα των ΗΠΑ», δήλωσε η Ακτοφυλακή. Το Kimball είναι ένα πλοίο εθνικής ασφάλειας κατηγορίας Legend μήκους 418 ποδιών.

«Ενώ η ομάδα επιφανειακής δράσης είχε προσωρινό χαρακτήρα και το Kimball την παρατήρησε να διασκορπίζεται, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στην ΑΟΖ των ΗΠΑ για να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμερικανικών πλοίων και του διεθνούς εμπορίου στην περιοχή», δήλωσε η Ακτοφυλακή.

ΑΟΖ είναι μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ένα κυρίαρχο κράτος, βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει ειδικά δικαιώματα σχετικά με την εξερεύνηση και χρήση θαλάσσιων πόρων.

Ο υποναύαρχος Νέιθαν Μουρ (Nathan Moore), διοικητής της 17ης Περιφέρειας του Λιμενικού Σώματος με έδρα την Αλάσκα, δήλωσε στο δελτίο τύπου ότι ο σχηματισμός λειτουργούσε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τη Ρωσία να διεξάγει ναυτικούς ελιγμούς στη Βερίγγειο Θάλασσα. Τον Αύγουστο του 2020, η Ρωσία διεξήγαγε μαζικούς πολεμικούς αγώνες κοντά στην Αλάσκα που περιλάμβαναν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.

Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας έχουν θερμανθεί πρόσφατα, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία, η Κίνα και 12 άλλες χώρες πραγματοποίησαν ασκήσεις ευρείας εμβέλειας στην Ανατολική Ασία, με ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.