“Συναγερμός” στη Λευκωσία για την πώληση ξενοδοχείων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Σε ακόμα ένα βήμα υλοποίησης του εποικισμού της Αμμοχώστου προχωρά η Άγκυρα, η οποία μέσω της Επιτροπής Περιουσιών που λειτουργεί στην βόρεια Κύπρο εξασφάλισε την αγορά τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών, όλες ιδιοκτησίες Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο. Αγοραστής, σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Bayis, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση- χωρίς όμως μέχρι στιγμής να διαψευσθεί- είναι Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας.

Τρέχει να προλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δημιουργία επικίνδυνου προηγούμενου στο Βαρώσι, μετά το δημοσίευμα τουρκοκυπριακού Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης για αγορά τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη πόλη από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία κατόπιν συμφωνίας με τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους.

Ο Τουρκοκύπριος αγοραστής συνέχισε στις δηλώσεις του σημειώνοντας ότι προγραμματίζει να επαναλειτουργήσει τα τρία ξενοδοχεία, αρχής γενομένης από το 2025.

Την Τρίτη το μεσημέρι, συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών παρουσία του δημάρχου Αμμοχώστου, για χειρισμό της κατάστασης και εξέτασης των δεδομένων ως έχουν δημιουργηθεί, μετέδωσε το κανάλι Omega (Χριστίνα Μαύρου).

Σήμερα, δε, ήρθε το πρώτο χαμπάρι από την Άγκυρα. Θεωρώντας την πράξη ως τελειωμένη, ο ισλαμιστής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχαίρει και μάλιστα διπλά γιατί πρώτον η περιουσία κατέληξε σε τουρκικά χέρια, και δεύτερον γιατί οι Ελληνοκύπριοι, όπως λέει, αποδέχονται την πολιτική για το Βαρώσι.

Σύμφωνα με τον, Μελβούτ Τσαβούσογλου:

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους, αλλά η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” -όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- προσπαθεί να το αποτρέψει. Τώρα αποφάσισαν να τις πουλήσουν.

Εάν θέλεις να πουλήσεις, είναι καλό να αγοράσουμε. Υπό αυτή την έννοια, είναι εξαιρετικά σημαντικό σε επιχειρηματικούς όρους, να τα αναλαμβάνουν Τούρκοι. Γενικά, αν και η “ε/κ διοίκηση” και η Ε.Ε επικρίνει τέτοιες πολιτικές, οι Ελληνοκύπριοι τις υποστηρίζουν».

Το έγγραφο συμφωνίας, όπως έχει δημοσιευθεί, δείχνει ότι η συμφωνία μεταξύ των πλευρών έχει συναφθεί σε ιδιωτικό επίπεδο, και η διαδικασία appostile που ακολουθήθηκε, δηλαδή πιστοποίηση γνησιότητας υπογραφών αγοραστή, πωλητή και πιστοποιών υπάλληλου, ότι αυτή έγινε στο εξωτερικό όπου βρίσκεται η μία ή και οι δύο πλευρές.

Η υπόθεση για δύο από τα τρία ξενοδοχεία εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, και μια από τις πτυχές που θα εξεταστεί είναι πως θα χειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία τυχόν κατάθεση της συμφωνίας στην επιτροπή. Ακόμα και στα κατεχόμενα λένε ότι η ιδιωτική συμφωνία δεν έχει κανένα αντίκρισμα εάν δεν κατατεθεί στην επιτροπή και δεν πάρει την έγκριση του λεγόμενου υπουργείου εσωτερικών.

Με όχημα το Βαρώσι, η Άγκυρα ενταφιάζει ξανά τη βάση λύσης.

Το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον κατάλληλο, στηρίζουμε ξεκάθαρα τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, το νέο μήνυμα Τσαβούσογλου και με αφορμή τη νέα γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

  • ΔΗΘΕΝ “ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ”

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε μάλιστα ότι «προστατεύσαμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και τους ενεργειακούς πόρους γύρω από αυτήν».

Διαμηνύει, δε, ότι η ένταξη του ψευδοκράτους στον οργανισμό τουρκογενών κρατών με το καθεστώς του παρατηρητή, θα είναι μόνο η αρχή.

Σε μήνυμά του στο Twitter με τίτλο «Η Κύπρος Εθνικής μας υπόθεση – η επιχειρηματική, ανθρωπιστική και αποτελεσματική εξωτερική μας πολιτική» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Τονίσαμε μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας, που δοκιμάστηκε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι πλέον κατάλληλο».

«Υποστηρίξαμε σθεναρά το όραμα της (παράνομης) “τδβκ” στη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» συνεχίζει, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον ισλαμιστή υπουργό:

“Προστατεύσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμφέροντά τους», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.