Συμπληρώματα Β6: Άγχος και κατάθλιψη – Πως βοηθούν;

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 θα βοηθούσαν στη μείωση του άγχους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ μέτρησαν την επίδραση των υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 στους νεαρούς ενήλικες.

Διαπίστωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων καθημερινά για ένα μήνα.

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.

Άγχος, κατάθλιψη και συμπληρώματα Β6 – Τι έδειξε η μελέτη;

«Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων, που μεταφέρουν πληροφορίες, και των ανασταλτικών νευρώνων, που αποτρέπουν τη φυγή», δήλωσε ο Δρ David Field, επικεφαλής συγγραφέας από τη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Reading.

Βιταμίνη Β6 και ηρεμιστικό αποτέλεσμα

Αυτή η νέα μελέτη ανέλυσε τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης B6 που είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ) από το σώμα.

«Η βιταμίνη B6 βοηθά το σώμα να παράγει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο που αναστέλλει τις παρορμήσεις στον εγκέφαλο και η μελέτη μας συνδέει αυτό το κατευναστικό αποτέλεσμα με μειωμένο άγχος στους συμμετέχοντες», είπε ο Δρ David Field.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, σε περισσότερους από 300 συμμετέχοντες χορηγήθηκαν τυχαία συμπληρώματα βιταμίνης B6 ή Β12 πολύ πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ή ένα εικονικό φάρμακο.

Τα αυξημένα επίπεδα GABA σε συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης B6 επιβεβαιώθηκαν με οπτικές δοκιμές.

«Πολλές τροφές, όπως ο τόνος, τα ρεβίθια και πολλά φρούτα και λαχανικά , περιέχουν βιταμίνη Β6. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη δοκιμή υποδηλώνουν ότι χρειάζονται συμπληρώματα για να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση», εξηγεί ο Δρ David Field.

Συμπληρώματα βιταμίνης B6 μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη – Δείτε το βίντεο