Super League: Στοπ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω έλλειψης… χρημάτων – Ακολουθούν Μπάσκετ και Βόλεϊ(;)

Super League

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την εξόφληση του ποσοστού που αναλογεί στις ομάδες από τα κέρδη της φορολογίας του στοιχήματος.

Ως γνωστόν τα πρωταθλήματα μπάσκετ και βόλεϊ είναι στα πρόθυρα «λουκέτου», καθώς τα σχετικά ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει οι ομάδες και στα οποία είχαν υπολογίσει για τον προγραμματισμό τους δεν έχουν μπει ακόμη στα ταμεία τους.

Από το 2023 τα χρήματα…

Μάλιστα αυτό αναμένεται να συμβεί από το νέο έτος.

Συγκεκριμένα η καταβολή των δόσεων από το στοίχημα, όπως υπήρξε σήμερα ενημέρωση από το υπουργείο αθλητισμού, «μετατίθεται» για το 2023, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και απειλούνται να τιναχτούν στον «αέρα» τόσο η Basket League όσο και η Volley League.

Πάντως το συγκεκριμένο πρόβλημα «αγγίζει» και το ποδόσφαιρο ακόμη και τη μεγάλη κατηγορία της χώρας.

Οι ομάδες ενημερώθηκαν πως μέχρι τις 31/12 δεν πρόκειται να μπουν λεφτά στα ταμεία τους, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις της Super League, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναβολή την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Μερικές ομάδες τίθενται υπέρ της αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, την ώρα που άλλοι σύλλογοι τάσσονται υπέρ του διαλόγου, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση.

Υπενθυμίζεται πως η σέντρα της σεζόν 2022-2023 έχει οριστεί για τις 20 Αυγούστου και το αν θα γίνει στην… ώρα της θα εξαρτηθεί από το πως θα πάνε οι συζητήσεις των ανθρώπων της λίγκας με τα στελέχη της Κυβέρνησης.

Super League: Κρίσιμη συνάντηση την Τετάρτη στο Μαξίμου

Η συγκεκριμένη συνάντηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Συγκεκριμένα αντιπροσωπείας της Λίγκας την Τετάρτη (3/8) θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι της Super League θα ζητήσουν την άμεση καταβολή των εσόδων από το στοίχημα, καθώς υπάρχει θέμα βιωσιμότητας των ΠΑΕ.

Εάν όμως λάβουν την ίδια απάντηση που έλαβε και η Super League 2 από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ότι δηλαδή χρήματα από το στοίχημα θα δοθούν στις 15/1/2023, τότε δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 20 Αυγούστου.

Αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί από την πλειοψηφία των ΠΑΕ, την ώρα που ανάλογη στάση κρατούν στη Basket League και αναμένεται απόφαση αναστολής της έναρξης του πρωταθλήματος στη Super League 2.

Με θέμα, προφανώς, το πότε θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία των ΠΑΕ, τη στιγμή που τόσο η Super League 2 όσο και λίγκες άλλων ομαδικών αθλημάτων ενημερώθηκαν πως οι πληρωμές… πάνε για τα μέσα Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Θυμίζουμε πως η σέντρα της σεζόν 2022-2023 έχει οριστεί για τις 20 Αυγούστου, όμως πάρα πολλά θα κριθούν από τα όσα θα ειπωθούν στην συνάντηση των συλλόγων με τα κυβερνητικά στελέχη, μιας και, όπως είπαμε, είναι σαφές ότι χρήματα από το στοίχημα μέχρι το τέλος του έτους… δεν έχει.

Σταϊκούρας σε Super League 2: «Δεν δίνονται λεφτά από το στοίχημα έως το τέλος του 2022»

Φυσικά μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Super League αντιμετωπίζει η δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αντιπροσωπεία της Super League 2 είχε την Τρίτη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις δυσκολίες της κατηγορίας, ενώ έθεσαν το μείζον ζήτημα των εσόδων από το στοίχημα.

Η απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών ήταν αποθαρρυντική, όπως αναφέρεται στο thessaliatv.gr.

Ο Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί κανένα ποσό στον επαγγελματικό αθλητισμό από το στοίχημα έως το τέλος του 2022. Τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές του 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Είναι πλέον πιθανό να αποφασιστεί αναστολή της έναρξης της Super League 2, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11/9, καθώς αρκετές ΠΑΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

ΕΣΑΚΕ: «Δεν προβάλλουμε παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις»

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή διέρρευσε ότι λόγω της μη καταβολής των χρημάτων από το στοίχημα ο ΕΣΑΚΕ σκέφτεται πολύ σοβαρά την αναστολή της κλήρωσης του πρωταθλήματος, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Αυγούστου. Μάλιστα, υπάρχει ακόμη και το σενάριο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Ιανουάριο του 2023!

Σήμερα (2/8) το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών) τονίζει ότι «η ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση δεν προβάλλει παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις

αλλά διεκδικεί τα δικαιώματα της και ίση αντιμετώπιση σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα «ότι η Κυβέρνηση κατανοεί το αίτημα μας και θα φροντίσει να αποκατασταθεί η ισότιμη αντιμετώπιση».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ στα 30 χρόνια ζωής του έχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και τους Έλληνες φιλάθλους μεγάλες χαρές και συγκινήσεις και 17 ευρωπαϊκούς τίτλους.

Ακόμη από την οικονομική δραστηριότητα του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ έχει δημιουργηθεί εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα για εκατοντάδες επαγγελματίες και το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει εκατομμύρια ευρώ φόρων.

Η ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση δεν προβάλλει παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις αλλά διεκδικεί τα δικαιώματα της και ίση αντιμετώπιση σε σχέση με τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό από την φορολογία των κερδών από τυχερά παιγνία.

Επίσης, οι ομάδες της Basket League που αγωνίστηκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της απελθούσας σεζόν, 2021-22, δεν έχουν πάρει το μερίδιο που τους αναλογεί από την φορολογία των κερδών από τυχερά παίγνια.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση κατανοεί το αίτημα μας και θα φροντίσει να αποκατασταθεί η ισότιμη αντιμετώπιση και το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ να λάβει εκείνα που δικαιούται».

Στα… σχοινιά και οι ομάδες του βόλεϊ

Όπως προαναφέραμε η καθυστέρηση στην καταβολή του ποσοστού από το Στοίχημα έχει φέρει και τον χώρο της πετοσφαίρισης σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση.

Ειδικά στο χώρο του βόλεϊ οι σύλλογοι της Volley League περίμεναν με αγωνία την ενισχυτική αυτή «ένεση», ενώ οι περισσότερες διοικήσεις αναμένουν αυτά τα έσοδα για να καλύψουν «τρύπες» της περασμένης περιόδου και να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό για τη νέα (2022-23).

Ως εκ τούτου η μη καταβολή αυτή τη στιγμή του ποσοστού που αναλογεί στις ομάδες από τα κέρδη της φορολογίας του στοιχήματος έχει φέρει και τη Volley League μία ανάσα από το «λουκέτο», καθώς οι σύλλογοι, χωρίς αυτά τα χρήματα, τονίζουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.