Στόλτενμπεργκ: «Κρίσιμη η βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014»

Η «κρίσιμη» και άνευ προηγουμένου υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία συνεχίζεται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ

«Η σχέση μας είναι μια πολύ στενή εταιρική σχέση. Είναι μια σχέση, όπου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αποδείξει την προθυμία τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία με έναν πρωτοφανή τρόπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

«Όταν συνέβη η εισβολή, το ΝΑΤΟ δεν αιφνιδιάστηκε. Στην πραγματικότητα, προετοιμαζόμασταν, ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις από τότε που ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσαρμογή του ΝΑΤΟ το 2014», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014

Σύμφωνα με το CNN, o Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, με τα καναδικά στρατεύματα, τα βρετανικά στρατεύματα και τα αμερικανικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ να βοηθούν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων εκείνο το έτος.

«Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο πόλεμος ξεκίνησε την άνοιξη του 2014. Και από τότε, το ΝΑΤΟ εφάρμοσε τη μεγαλύτερη ενίσχυση, τη μεγαλύτερη προσαρμογή της συμμαχίας μας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με μεγαλύτερη παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτσι, η πραγματικότητα ήταν ότι όταν έγινε η εισβολή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους – σε σύγκριση με το 2014 – τα ουκρανικά στρατεύματα και οι ένοπλες δυνάμεις ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένες, πολύ μεγαλύτερες, πολύ καλύτερα εξοπλισμένες και πολύ καλύτερα καθοδηγούμενες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπόρεσαν να αντεπιτεθούν».

Φυσικά, τα κέρδη και οι νίκες που πέτυχαν οι Ουκρανοί, ανήκουν στη γενναιότητα, στο θάρρος των ουκρανικών στρατευμάτων και ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. «Αλλά ήταν κρίσιμο το γεγονός ότι έλαβαν υποστήριξη από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ξεκαθάρισε.

«Κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, να παρέχουμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα»
«Το βασικό τώρα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας, η διασφάλιση ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα κερδίσει, αλλά ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε:.

«Πρόκειται για ένα μείγμα εν μέρει μεγαλύτερης παρουσίας στα ανατολικά, έχουμε ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων, αλλά και εργασίας για το πώς θα αναβαθμίσουμε γρήγορα αυτές τις ομάδες μάχης από τα τάγματα σε επίπεδα μεγέθους ταξιαρχίας».

«Οπότε ο συνδυασμός περισσότερης παρουσίας στρατευμάτων, υψηλότερης ετοιμότητας, προδιατεταγμένου εξοπλισμού, όλα αυτά θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντιδράσουμε και να δράσουμε. Ο σκοπός όλων αυτών, είναι κάθε μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, να παρέχουμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα. Και κάνοντας αυτό, δεν προκαλούμε σύγκρουση, αλλά διατηρούμε την ειρήνη, αποτρέποντας μια σύγκρουση», κατέληξε.

Παρών στη σύνοδο είναι και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.