Στο Βερολίνο ο Έλον Μασκ για το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Tesla

Για το νέο εργοστάσιο παραγωγής της Tesla στο Βερολίνο συζήτησαν χθες ο ιδρυτής – επικεφαλής της εταιρείας, Έλον Μασκ, και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πίτερ Αλτμάιερ.

«Είμαστε υπερήφανοι για το εργοστάσιο παραγωγής και σας ευχόμαστε “καλή επιτυχία”» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια των κατ΄ ιδίαν επαφών, οι οποίες έλαβαν χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο Αλτμάιερ δεσμεύτηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει στην Tesla κάθε δυνατή βοήθεια.

Το νέο εργοστάσιο, το οποίο τελεί υπό κατασκευή, θα αποτελέσει την πρώτη μονάδα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα απασχολούνται περίπου 12.000 άνθρωποι, με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται στα 500.000 οχήματα.

Στόχο τόσο της Γερμανίας όσο και της Tesla αποτελεί η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας το καλοκαίρι του 2021.

Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς

Ωστόσο, η επένδυση τυγχάνει και αρκετών αντιδράσεων, καθώς ανήμερα της επίσκεψης του Έλον Μασκ, κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του project.

Μεταξύ άλλων, κατηγορούν την Tesla ότι έχει καταστρέψει αρκετά δέντρα, ενώ υποστηρίζουν ότι η περιοχή που κατασκευάζεται το εργοστάσιο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανομβρίας.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο project τελεί ακόμη υπό την αίρεση της τελικής έγκρισης των τοπικών αρχών, οι οποίες αναμφίβολα εγείρουν ανησυχίες για την τοποθεσία ανέγερσης του εργοστασίου.