Στο ποσό ρεκόρ των 200 ευρώ ένας τενεκές λάδι στην Κρήτη

«Η χώρα μας φέτος θα αναγκαστεί να αγοράσει ελαιόλαδο για να καλύψει τις ανάγκες της»

Το ελαιόλαδο πωλείται ακριβότερα από ποτέ και οι παραγωγοί στην Κρήτη, εξηγούν το πρόβλημα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί…

Σε είδος πολυτελείας αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς στην Κρήτη να εκτιμούν ότι ο τενεκές θα ξεπεράσει τα 170 ακόμα και τα 200 ευρώ. Την ίδια ώρα, κάποιες αλυσίδες χονδρικής άρχισαν να βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που θα μπορούν να αγοράσουν οι επαγγελματίες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνα Χιλετζάκης, ο παραδοσιακός τενεκές λάδι πωλείται φέτος από 170 έως και 200 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον Alpha, η κλιματική αλλαγή παίζει τον πρώτο ρόλο στην αφορία στα ελληνικά εδάφη. «Τα δέντρα τα έκαψε ο υπερβολικός καύσωνας και η λασποβροχή. Η χώρα μας φέτος θα αναγκαστεί να αγοράσει ελαιόλαδο για να καλύψει τις ανάγκες της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

Πολλοί επαγγελματίες, φοβούμενοι προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και νέες ανατιμήσεις, σπεύδουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ για εμπόρους, έχουν αναρτήσει ειδικά ταμπελάκια, βάζοντας πλαφόν στα τεμάχια πώλησης των συσκευασιών.