
Ο ένοικος των Ηλυσίων λαμβάνει το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του που μπορεί να του κοστίσει το πολιτικό του μέλλον, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος,
Μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν περί ενεργοποίησης του άρθρου 49 παράγραφος 3, χιλιάδες Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας με την αστυνομία να επιδίδεται σε ακραία βία και να προχωρά σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις μόνο στο Παρίσι.
Τι γράφουν τα διεθνή δημοσιεύματα
«Η αστάθεια που η “παράνομα κερδισμένη” μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ωθεί τη Γαλλία, τη δημοκρατία και τους εργάτες της σε κενό».
Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 49 παράγραφος 3 έχει υιοθετηθεί για 100η φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας,
«Απομονωμένος ο Μακρόν μετά την εφαρμογή του άρθρου 49.3» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Le Figaro».
Οι New York Times γράφουν ότι «Η σύγκρουση για τις συντάξεις αποκαλύπτει έναν αποδυναμωμένο και πιο απομονωμένο Μακρόν» ενώ η γερμανική «Die Zeit» κυκλοφορεί υπό τον τίτλο: «Αυτή η μεταρρύθμιση θα βαρύνει τη χώρα για πολύ καιρό»
Σήμερα αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος
Η οργή στη γαλλική πολιτική σκηνή ξεχειλίζει με τις διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Την ώρα που η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, προσπαθούσε να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης εντός της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, βουλευτές της Αριστεράς σηκώθηκαν κι άρχισαν να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο κραδαίνοντας πλακάτ κατά της μεταρρύθμισης, με το σύνθημα «Όχι στα 64 έτη» και «Δημοκρατία».
Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν «σημαία» στην ατζέντα Μακρόν κατά τη διεκδίκηση της επανεκλογής του για τη δεύτερη προεδρική του θητεία. Ωστόσο, τα συνδικάτα και εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών τάσσονται κατά την αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ενεργοποίησης της αμφιλεγόμενης – όπως χαρακτηρίζεται και από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης – ειδικής συνταγματικής διαδικασίας, Γάλλοι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας με τις αρχές να προχωρούν σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις.
Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, ο Μακρόν έλαβε τη σχετική απόφαση την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης επίμαχης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν πρόταση μομφής. Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.
Το εάν θα καταφέρουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση Μακρόν, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ενωμένοι θα είναι μέχρι τέλους, σχολιάζει η εφημερίδα «Le Parisien».
H πρόταση δυσπιστίας χρειάζεται 289 ψήφους και η πολιτική καταιγίδα στη Γαλλία αποδεικνύει τη δύσκολη θέση Μακρόν αφού δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, από τον περασμένο Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει να περνά νομοσχέδια με τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων.
Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση
Η πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» από την εταιρεία ερευνών «Odoxa-Backbone Consulting»,