Στο ”κόκκινο” η ένταση: Στα 22 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis

Στα 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τις ακτές του Καστελλόριζου έφτασε πριν από λίγο το Oruc Reis. Το τουρκικό πλοίο που συνεχίζει να κινείται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Το ερώτημα που υπάρχει από τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι αν έχει αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, το Oruc Reis φαίνεται να έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το τουρκικό πλοίο αν και έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί έρευνες. 

 
Βέβαια το ερώτημα είναι τι κάνει η Αθήνα, καθώς άπαντες στο Μ. Μαξίμου απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις! H ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει σε ευχές και στον φόβο ενός «μπαμπούλα», της Ε.Ε., η οποία δείχνει τουλάχιστον… δυσανεξία στα ελληνικά συμφέροντα και στηρίζει απροκάλυπτα τον Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί προνομιακό συνομιλητή.

Αποδεικνύεται και από τις πρώτες δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρό και όχι συνετό βήμα τη νέα NAVTEX της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή». 

Για τον κ. Ζάιμπερτ η περιοχή, το Καστελόριζο εννοεί, είναι διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Απάντηση σε αυτή την αποστροφή του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου δεν υπήρξε από την ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα τουρκικό ΑΦΝΣ ATR-72MPA, από τα αεροσκάφη που έχει παραλάβει πρόσφατα το τουρκικό Ναυτικό πετούσε μέχρι και από πριν λίγη ώρα σε πολύ μικρό ύψος νότια από το Ακσάζ.