Στο 4,36% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – Πτώση 2,72 στο χρηματιστήριο

Στο 4,36% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Μεγάλη βουτιά στη Wall Street – «Έκρηξη» στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Νέο sell off στην αγορά ομολόγων καταγράφεται από το πρωί, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 4,360%, επίπεδα δηλαδή τα οποία έχουν να σημειωθούν από τον Δεκέμβριο του 2018.

Το υψηλότερο επιτόκιο των ελληνικών κρατικών τίτλων αντανακλά το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Η επίπτωση από την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας αποτυπώνεται ήδη έντονα στο «φρένο» των ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, αλλά και στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα και το κόστος περνάει άμεσα στο ταμείο.

omologo-645

Οι συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν τις αντίστοιχες του Μαρτίου 2020, όταν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης και οδηγούσε τις υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στα όριά τους, πριν παρέμβει αποφασιστικά η ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,72% στις 862 μονάδες. Πτώση 2,61% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.084,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,44% στις 568,31 μονάδες.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 210 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,34%, από 3,86% χθες, έναντι 1,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί σημαντικά στο 2,92%, από 2,51% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0511 δολ. από το επίπεδο των 1,615 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0578 δολ.

Αντίστοιχη επιδείνωση, όμως, παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, με το γερμανικό 10ετές να αγγίζει το 1,4515%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

germania-648

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες (όπως οι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs) αποτιμώντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, προβλέπουν ότι σε ένα χρόνο από σήμερα το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα κυμαίνεται στο 2% από 0% που είναι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο η δεύτερη κατά σειρά (μετά τον Ιούλιο) αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να είναι μεγαλύτερη από 0,25%.

Όπως εξήγησε η ίδια, το αν η αύξηση αυτή φθάσει το 0,5%, θα εξαρτηθεί από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, αυτή για το 2024, ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού στο 2,1%, πάνω δηλαδή από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Πάντως οι διεθνείς αγορές μετά και την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Μάιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, σκαρφαλώνοντας στο 8,6%, κινούνται επί ξυρού ακμής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τουλάχιστον κατά 1% τα επιτόκια της μέσα στο καλοκαίρι.

Μεγάλη βουτιά στη Wall Street – «Έκρηξη» στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον απόηχο των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Federal Reserve.

Πιο όπως σημειώνει το newmoney.gr, συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει σχεδόν 600 μονάδες ή 1,81% και διολισθαίνει στις 31.687 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, υποχωρεί στο -2% και τις 3.934 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλάει κατά -2,3% και περιορίζεται στις 11.484 μονάδες.

Οι σημερινές μεγάλες απώλειες επέρχονται ως συνέχεια των απογοητευτικών δεδομένων για τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 8,6% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις περί 8,3%.

Εξαιρώντας τους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 6% (οι αναλυτές περίμεναν +5,9%).

Τα παραπάνω στοιχεία, επί της ουσίας, επισφραγίζουν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με τους αναλυτές να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν ακουστεί από τους επενδυτές τις προηγούμενες εβδομάδες» τονίζει στο CNBC η αναλύτρια της RBC Capital Markets, Lori Calvasina, η οποία προειδοποιεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση τις μετοχές.

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, άλλωστε, ο Dow Jones «μετράει» ήδη απώλειες 1,9%, κινούμενος προς το 10ο αρνητικό πενθήμερο κατά τις τελευταίες 11 εβδομάδες. S&P 500 και Nasdaq, από την πλευρά τους, χάνουν άνω του 2%, συμπληρώνοντας 9/10 αρνητικές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο της Federal Reserve βρίσκεται στο 0,75%, έχοντας τον Μάιο αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή 50 μ.β., εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν και οι επικείμενες επιτοκιακές αναθεωρήσεις.