Στις επάλξεις η Σερβική Εκκλησία για τις προκλήσεις από το Μαυροβούνιο

Ο Μητροπολίτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (Radović) αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τις αρχές του Μαυροβουνίου , ενώ ο αμφιλεγόμενος νόμος για τους θρησκευτικές οργανώσεις παραμένει σε ισχύ.

Δεκάδες χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί την Κυριακή συμμετείχαν στον εορτασμό των Θεοφανείων εν μέσω προσευχών και πομπών σε όλο το Μαυροβούνιο. Οι παραδοσιακές καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο σε ποτάμια και λίμνες, αλλά και στην Αδριατική Θάλασσα. Η μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ποντγκόριτσα, στη συμβολή του ποταμού Ρίμνιτσα στο Μόραου, κοντά στα ερείπια του μεσαιωνικού φρουρίου της σερβικής βασιλικής δυναστείας Νεμάνιτς.

Στους εορτασμούς που περιελάμβαναν μια μαζική κατάδυση για το σταυρό και το βάπτισμα περίπου εκατό ενήλικων και παιδιών, πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Αμφιλοχίος, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία της χώρας να «βαπτιστεί και να είναι με το λαό του».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Μίλο Ντζουκάνοβιτς για άλλη μια φορά κατηγόρησε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση για την πολιτικοποίηση του θέματος και ζήτησε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του νόμου, τον οποίο κατηγορηματικά αρνήθηκε να αποσύρει.

«Αν τον ονομάζει πολιτική συνέλευση, τότε δεν ξέρει τι είναι εκκλησιαστικό και τι είναι πολιτικό, και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη γιατί δεν ο ίδιος βαπτισμένος. Οι άνθρωποι εδώ σήμερα μίλησαν: δεν είναι νόμος η ανομία και ο απογαλακτισμό των ιερών», δήλωσε ο Μητροπολίτης στους δημοσιογράφους.

«Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για τα ψέματα και τις αδικίες, τη ντροπή του Μαυροβουνίου; Το πιο επαίσχυντο πράγμα που συνέβη στο Μαυροβούνιο είναι αυτός ο νόμος, δεν μπορούμε να μιλάμε γι ‘αυτό όπως θέλει ο πρόεδρος Μίλο Ντζουκάνοβιτς», τόνισε ο Σέρβος επίσκοπος.

Ο Ιεράρχης είχε προηγουμένως ζητήσει από την ηγεσία της χώρας να ανακαλέσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις θρησκευτικές οργανώσεις ή να αποσυρθεί από την εξουσία. Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στα Θεοφάνια κάλεσε και πάλι τις αρχές του Μαυροβουνίου να αλλάξουν γνώμη.