Στην “κόκκινη λίστα” η Τουρκία – Χωρίς τουρίστες από Αγγλία – ΗΠΑ

Τουριστικά γραφεία της πρωτεύουσας καταγράφουν συνολικά έσοδα μόλις 500 ευρώ από τον Μάιο του 2020, την ώρα που ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστικό κλάδο της χώρας προκαλούν ακυρώσεις από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, καθώς και από μεγάλες εταιρείες διοργάνωσης κρουαζιέρων, όπως γράφει η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στο sputniknews.gr.

– Ανοίγετε ανοίγουμε για τους τουρίστες στις 15 Μαΐου;

– Λέτε;

– Δεν έχετε κρατήσεις;

– Zero. Μηδέν! Τίποτα απολύτως!

Η στιχομυθία έγινε σήμερα σε ένα από τα πιο κεντρικά και συνήθως βουερά ταξιδιωτικά πρακτορεία, το Majestic Travel, στο μεταίχμιο Συντάγματος και Πλάκας, στην οδό Κυδαθηναίων.

Τα προγνωστικά της συνέντευξης, ανατράπηκαν πλήρως από τα πρώτα λεπτά. Ο κύριος Βασίλειος Ελματζόγλου, ιδιοκτήτης του δημοφιλούς ταξιδιωτικού γραφείου, με τεράστια πολλών δεκαετιών εμπειρία στο χώρο, από το πρώτο lockdown την άνοιξη έως σήμερα έχει εισπράξει, μας αποκαλύπτει, αφήνοντάς μας ενεούς, 500 ευρώ!

Κρατήσεις στο πολυαναμενόμενο ξέφωτο στο τέλος του μεγάλου κοροναϊκού τούνελ δεν έχει ούτε μία για δείγμα. Ενώ από τον Μάρτιο του ’20, μας ενημερώνει, έως και σήμερα έχουν επιστραφεί 1,5 εκατομμύριο εισιτήρια με προορισμό την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr μιλώντας με συνεργάτες του στο εξωτερικό, οι όποιες ελπίδες είχε για τη θερινή σεζόν, κατακρημνίζονται. Μεταξύ άλλων, πρόσφατα, ο διεθνής βρετανό-αμερικανικό ταξιδιωτικός κολοσσός, με στόλο πάνω από 100 πλοία σε 10 μάρκες κρουαζιερόπλοιων, η περίφημη Carnival Corporation & plc, ακύρωσε όλες τις κρουαζιέρες της στην Ελλάδα έως και το 2022, με τεράστιο κόστος για τη χώρα μας, προσθέτει ο κ. Ελματζόγλου, που γνωρίζει ότι το ίδιο πράττουν κι άλλες εταιρείες με κρουαζιερόπλοια.

Κερασάκι στην «τούρτα», συνεχίζει ο συνομιλητής μας, είναι η απώλεια της τουριστικής βιομηχανίας της Μεγάλης Βρετανίας, που την προηγούμενη Παρασκευή άφησε εκτός πλάνου την Ελλάδα, κατηγοριοποιώντας τη -βάσει του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light)- στην «πορτοκαλί» λίστα.

«Καταστροφή χωρίς τουρίστες από Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία»

«Οι αποφάσεις του υπουργείου Τουρισμού είναι λανθασμένες και λαμβάνονται πάνω στον πανικό. Αναφέρεται αποκλειστικά σε εμάς τους Έλληνες κι όχι στα υπουργεία Τουρισμού των ξένων χωρών, που παραδοσιακά ενισχύουν την τουριστική βιομηχανία μας. Οι Βρετανοί ξαφνικά μας έβγαλαν εκτός παιχνιδιού. Μέχρι τέλη Ιουνίου απαγόρευσαν στον κόσμο τους να μας επισκέπτεται. Και μιλάμε για τεράστια αγορά, το 12% του τουριστικού τζίρου της χώρας. Στη μαύρη λίστα μπήκε στο μεταξύ η Ελλάδα και για τις ΗΠΑ και για την Αυστραλία ως τον Σεπτέμβριο. Αν λοιπόν ξεκινάς σεζόν χωρίς Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία πώς θα κινηθείς; Καταστροφή! Με τα Βαλκάνια και οδικό τουρισμό ή με το Ισραήλ που μας το πολυδιαφημίζουν από το υπουργείο και μπορεί να μας δώσει μόλις 1%, το πολύ 2% από τον αναμενόμενο τζίρο;» αναρωτιέται ο κ. Ελματζόγλου.

Οι Ρώσοι; «Υποτίθεται ότι ξεκινούν. Περιμένουμε. Αλλά συνήθως έρχονται σε πακέτα και πηγαίνουν κατευθείαν σε ρωσικών συμφερόντων ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Χαλκιδική. Πηγαίνουν και στην Κρήτη».

Εν μέσω αυτού του σκηνικού και πάνω στον πανικό, «οι τουριστικές επιχειρήσεις εκβιάζουν» αναφέρει πολύπειρος συνομιλητής μας. «Πώς θα έρθει ο τουρίστας στην Ελλάδα που θέλει να ξενυχτήσει, να πάει στο μπαρ και στο night club, όταν ενημερώνεται ότι τα πάντα κλείνουν στις 12:00 και μετά τις 12:00 δεν μπορεί να κυκλοφορεί. Γιατί να έρθει στην Ελλάδα;»

Τα προγνωστικά είναι τρομερά δυσοίωνα, τονίζει, και το μόνο που μας σώζει είναι «αν διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι για τα ανοιχτά σύνορα χωρίς προαπαιτούμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Γιατί κι αυτό δρα ανασταλτικά. Στο τέλος θα μας βάλουν και “καδένα στον λαιμό” που θα αναγράφει ότι είμαστε εμβολιασμένοι και θα κυκλοφορούμε με αυτή».

Τέτοια εποχή, προ κορονοϊου, ξεκινούσε τις κρατήσεις στο πρακτορείο του από το εξωτερικό μαζικά. «Από το Μάιο ως τον Ιούλιο είχα κάθε μήνα κρατήσεις για 2.500 άτομα» μας σχολιάζει. Μίνιμουμ παραμονή στη χώρα μας γι’ αυτό τον αριθμό ήταν από 7-17 μέρες. «Σήμερα οι κρατήσεις μου είναι μηδέν στα τουριστικά γραφεία».

Ευελπιστεί ο κλάδος του στις κρατήσεις των Ελλήνων; «Να πάει πού ο Έλληνας; Στο χωριό του και σε κανένα νησί, σε σπίτι φίλου ή σε Airbnb; Ενώ θα έχει κλείσει και ηλεκτρονικά τα εισιτήριά του; Ο Έλληνας δεν αφήνει χρήματα σε εμάς. Μέχρι και το 2023 διαβλέπω να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση στον τουρισμό».

Τα μηνύματα από συνεργάτες του στο εξωτερικό είναι «ξεχάστε το!».

«Τα νούμερα είναι μηδενικά. Χάσαμε και τα κρουαζιερόπλοια που κατέβαζαν 3.000-5.000 άτομα έκαστο και μοίραζαν τον κόσμο και δίναν ψίχουλα έτσι σε όλους μας. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα. Και το υπουργείο έχει αποτύχει. Είμαστε η χώρα με την πρωτοφανή πολιτική “κλείσε-άνοιξε-κλείσε-άνοιξε”. Και από εκεί μετά, πες ότι ανοίγεις. Πώς διασφαλίζεις έναν τουρίστα αν αρρωστήσει στη χώρα μας; Υπάρχουν σχετικές προβλέψεις και υποδομές ή τον στέλνεις πακέτο στην πατρίδα του; Ποιες είναι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το πώς θα ενεργήσει κάποιος αν κάτι πάει στραβά; Θα τα ξανακλείσουμε πάλι όλα;» αναρωτιέται ο ταξιδιωτικός πράκτορας, που όση ώρα μιλούσαμε δεν εμφανίστηκε ούτε ένας πελάτης και δεν χτύπησε ούτε ένα τηλέφωνο!