Στην Ευρώπη η επικεφαλής κυβερνοχώρου των ΗΠΑ για να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια του ΝΑΤΟ

Τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των εθνικών και συμμαχικών δυνάμεων στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία αναζητά η επικεφαλής των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.

Η κορυφαία αξιωματούχος των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο Αν Νόιμπεργκερ πρόκειται να ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη προκειμένου να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των εθνικών και συμμαχικών δυνάμεων στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία.

«Οι τρέχουσες εντάσεις στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο κακόβουλης κυβερνο-δραστηριότητας που αποτελεί βασικό στοιχείο οποιασδήποτε κλιμάκωσης είναι μια υπενθύμιση της σημασίας της δικτυακής άμυνας και των εταιρικών σχέσεων για όλες τις χώρες. Όσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει στις χώρες μας, το ΝΑΤΟ τα έχει κάνει […] στην άμυνα στον κυβερνοχώρο ώστε να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση με στόχο να επιταχύνει την πρόοδό μας. Αυτός είναι ο λόγος των συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, οι διαβουλεύσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών και συμμαχικών στον κυβερνοχώρο», είπε η Νόιμπεργκερ σε τηλεφωνική ενημέρωση.

Το επίκεντρο όλων των δεσμεύσεών της είναι να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι τους είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο που σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο στο τρέχον περιβάλλον και να συζητήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την Ουκρανία όσο και ο ένας τον άλλον εάν συμβούν τέτοια περιστατικά

«Πρώτον, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ουκρανία και τα γειτονικά κράτη για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο. Δεύτερον, να εργαζόμαστε με συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της άμυνας και τον συντονισμό των απαντήσεων σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα, εάν αυτό χρειαστεί. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να ενθαρρύνουμε κάθε χώρα να ενισχύσει τις άμυνες στο εσωτερικό της καθώς εργαζόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε.

Η Νόιμπεργκερ είπε επίσης ότι το επίκεντρο των συζητήσεών της στην Ευρώπη είναι οι τρόποι να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τόσο τα νότια όσο και τα ψηφιακά της σύνορα.

«Ο σκοπός της συζήτησής μας είναι να υπογραμμίσουμε την ενότητα της συμμαχίας και να συνεργαστούμε στενά με τους Ουκρανούς για να ενισχύσουν την άμυνά τους και να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να αμυνθούν στα νότια σύνορα και ψηφιακά σύνορα», είπε.

Η Νόιμπεργκερ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει ένα ισχυρό κυβερνοπρόγραμμα, ωστόσο, οι Ουκρανοί σημειώνουν «μεγάλη πρόοδο στην αντιμετώπιση περιστατικών στον κυβερνοχώρο και στην ανάκαμψη από αυτά», πρόσθεσε.

Πρώτος σταθμός στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Νόιμπεργκερ ήταν οι Βρυξέλλες. Στη συνέχεια πρόκειται να ταξιδέψει στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με Πολωνούς αξιωματούχους και αξιωματούχους της Βαλτικής, καθώς και με μέλη της ομάδας «Bucharest Nine», την οποία αποτελούν η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τον Ιανουάριο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο είπε ότι οι ιστότοποι του υπουργείου και αρκετών άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών ήταν εκτός λειτουργίας λόγω κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, ο ιστότοπος του Υπουργείου Παιδείας εμφάνισε ένα μήνυμα σχετικά με υποτιθέμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Mετά τις αναφερόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι οι ισχυρισμοί για ρωσική εμπλοκή είναι αβάσιμοι και η Μόσχα «δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις».

Την περασμένη εβδομάδα το CNN επικαλούμενο ένα δελτίο πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εθνική της ασφάλεια απειλείται στο πλαίσιο απάντησης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ σε πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Λέγεται ότι το DHS διένειμε ένα υπόμνημα σε φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών και πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας τους για πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο.

pentapostagma.gr