Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίες, προσλήψεις και περισσότερες αμοιβές

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί και καλεί τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.

«Οι εξαγγελίες για το νέο μισθολόγιο δεν πρόκειται να ανακόψουν το κύμα φυγής των υγειονομικών προς το εξωτερικό που προσφέρει πολλαπλάσιες αμοιβές, παροχές και πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ξεκαθαρίζει ότι «με μισθούς μικρότερους ή ίσους με το κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, δεν πρόκειται να βρεθούν υγειονομικοί να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό των υγειονομικών μονάδων. Θα προκηρύσσονται θέσεις και δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι».

Η χιλιοειπωμένη προκήρυξη για 10.000 προσλήψεις της Ν.Δ., ακόμη κι αν υλοποιηθεί, δεν αρκεί για να καλύψει τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για ανάκληση της επικίνδυνης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων, καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Ζητούν ακόμη προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ), να μην προχωρήσει η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ ή ανώνυμες εταιρείες, αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου-14ου μισθού κ.ά. Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι «με την πρόταση για εγκαθίδρυση στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ζητάει να τεθούν όρια στη λειτουργία του.