Σταϊκούρας: “Απάντηση στο αβέβαιο περιβάλλον η ενίσχυση συνεργασίας”

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Μήνυμα για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού – επενδυτικού Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου «Συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Σταϊκούρας: Κοινή πορεία προς όφελος Ελλάδας, Γαλλίας, Ευρώπης

Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας διατύπωσε την πεποίθηση ότι «η απάντησή μας στο επιδεινούμενο ρευστό και αβέβαιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να είναι η ολόπλευρη ενίσχυση της συνεργασίας μας, σε μια κοινή πορεία, προς όφελος της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ευρώπης».

Ξεδιπλώνοντας το πλέγμα των διμερών σχέσεων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως Γαλλία και Ελλάδα συνδέονται με βαθιές, μακρόχρονες, πολυεπίπεδες, φιλικές, ιστορικές, πολιτιστικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις. «Αυτές οι σχέσεις αποδεικνύονται ανθεκτικές στον χρόνο. Σταθερά και διαχρονικά, η Ελλάδα και η Γαλλία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, και η σχέση αυτή έχει δημιουργήσει, ανάμεσά μας, μεγάλη εμπιστοσύνη» υπογράμμισε.

Ειδικότερα για το 2022, είπε πως δύο χώρες ενίσχυσαν περαιτέρω, μέσω διμερών συμφωνιών, τους δεσμούς και τη συνεργασία τους, στους τομείς τόσο της οικονομίας όσο και της άμυνας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε στην αναθεωρημένη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Γαλλίας, που υπογράφτηκε τον Μάιο και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε φορολογικά θέματα, προς όφελος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Σταϊκούρας για οικονομία

Σκιαγραφώντας τη σημερινή διεθνή οικονομική κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε πως «διερχόμαστε μια παρατεταμένη περίοδο διεθνών αναταράξεων, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. «Κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των πολιτών και αφήνοντας ευκρινές αποτύπωμα στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών, πλέον και της Ελλάδας». Σε αυτή τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, ο Χρήστος Σταϊκούρας διαμήνυσε πως η ελληνική οικονομία προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις, επιδεικνύει μεγάλες αντοχές, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έξι άξονες της ελληνικής οικονομίας: «Πρώτον, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά. Προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 5,6% για το 2022, και 1,8% για το 2023. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Δεύτερον, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά.

Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου. Εφέτος εκτιμάται ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

Η χώρα μας γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων. Αυτό αποτυπώνεται στην προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών, και από τη Γαλλία.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρωτιά της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI. Αυτό αποδεικνύεται από την έρευνα της EY, σύμφωνα με την οποία, τρεις στους τέσσερις επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική τα προσεχή τρία έτη. Αυτό, τέλος, καταγράφεται στην Έκθεση του Economist, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά την τελευταία τριετία, σημειώνοντας άνοδο κατά 16 θέσεις. Παράλληλα, η εξαγωγική βάση της Ελλάδας διαφοροποιείται σημαντικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Η Ελλάδα έχει πλέον έξι κατηγορίες αγαθών, των οποίων οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν την έναρξη της κρίσης χρέους υπήρχε μόνο μια.

Τρίτον, η ανεργία συρρικνώνεται. Έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010.

Τέταρτον, τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, ενώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 35% την τελευταία τριετία.

Πέμπτον, τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 160% του ΑΕΠ το 2023. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στους κόλπους της Ευρώπης από το 2019. Επίσης, εκτιμούμε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά εφέτος, στο 1,6% του ΑΕΠ, με τα δημόσια οικονομικά να επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη το 2022. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, όπως αυτά υλοποιούνται τα τελευταία έτη, είναι γενναία και αποτελεσματικά, γιατί ταυτόχρονα είναι στοχευμένα και παροδικά.

Έκτον, το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η Ελλάδα βγήκε, το καλοκαίρι, από την ενισχυμένη εποπτεία. Η δε απόφαση του Eurogroup, πριν 1 εβδομάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της 1ης Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, για την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, ανοίγει, και επίσημα, ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Επισφραγίστηκε, έτσι, ότι η χώρα μας δεν αποτελεί, πλέον, εξαίρεση στην ευρωζώνη».

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «όλα αυτά τα επιτεύγματα, πολύ σημαντικά και καθόλου αυτονόητα, έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις μεγάλες απαιτήσεις και τις πρωτοφανείς προκλήσεις της περιόδου» .Είναι επιτεύγματα, όπως προσέθεσε, συλλογικά, της κοινωνίας και της πολιτείας, για τα οποία εργαστήκαμε μεθοδικά, συνεκτικά και υπεύθυνα, εντός και εκτός Ελλάδος, κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες.

Ωστόσο, διαπίστωσε πως η συγκυρία παραμένει κρίσιμη και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η Γαλλία και όλη η Ευρώπη είναι μεγάλες, σύνθετες και διαρκείς. «Κατανοούμε – απόλυτα – ότι το “κύμα” ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη, “ροκανίζει” το εισόδημα των νοικοκυριών και αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων, ασκώντας τρομερές πιέσεις σε εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινές, συντονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις. Σε ό,τι αφορά σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε πως η κυβέρνηση – όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο – έχει ως βασικές προτεραιότητες, αφενός, τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και, αφετέρου, την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας και την ολόπλευρη ενίσχυση της πατρίδας μας.

Συγκεκριμένα, ανέδειξε πέντε προτεραιότητες:

1η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυ-επίπεδων κρίσεων, ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη.

2η Προτεραιότητα: Η διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Πεποίθησή μας είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

3η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, και συγκεκριμένα στα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

4η Προτεραιότητα: Η υλοποίηση διαθρωτικών αλλαγών και η βέλτιστη και τάχιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών. Ήδη, στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί 440 έργα, προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ. Ενώ στο δανειακό σκέλος έχουν υποβληθεί 210 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, πάνω από 1,7 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

5η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστική είναι η συμβολή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας. Η Ελλάδα έχει, ήδη, παραλάβει 9 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, και τις αμέσως επόμενες ημέρες παραλαμβάνει ακόμα 1, από τα 24 που έχει παραγγείλει. Επίσης, θα παραλάβει 3 φρεγάτες Belh@rra την περίοδο 2025-2026.Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται».

Συμπερασματικά, ο κ. Σαϊκούρας τόνισε πως «η ακολουθούμενη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική, αλλά και αυτή που θα υλοποιηθεί – από την ίδια κυβέρνηση – την επόμενη τετραετία, επιτυγχάνει συγκεκριμένους, σημαντικούς στόχους:

-Διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την απρόσκοπτη στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

-Προσελκύει επενδύσεις, σημαντικές και από τη Γαλλία, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

-Αναβαθμίζει το κύρος, τη θέση και την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

-Θωρακίζει την άμυνα της χώρας μας, χτίζει ισχυρές, διεθνείς συμμαχίες, όπως είναι με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.

-Οδηγεί, με ασφάλεια, το «καράβι» της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Γαλλία.